Jongen jeugd

Padel heeft LTC Dalen uit het slop getrokken

“We hebben op het punt gestaan om de boel op te doeken”, erkent Ben Wagtelenberg, secretaris van LTC Dalen. Het aanleggen van een padelbaan bleek een gouden greep. Sindsdien is het ledenaantal ongeveer verdubbeld en leeft het tennispark weer.

Het tennispark van LTC Dalen zag er een aantal jaar geleden wat troosteloos uit, volgens Wagtelenberg. “We hadden vier kunstgrasbanen die al jaren afgeschreven waren, maar waar we nog met dispensatie op konden tennissen. Ook  het hekwerk was verouderd. Het nodigde niet uit om te gaan tennissen en het ledenaantal nam alleen maar af.”

Meer leden trekken

Het nieuwe college van gemeente Coevorden wilde weer iets van het tennispark maken en dus mocht de vereniging gaan vernieuwen. “We zouden alleen wel teruggaan naar twee banen omdat het ledenaantal zo laag was”, vertelt de toenmalig voorzitter. “Maar we wilden wel meer leden trekken. Dus de keuze was óf van ons eigen geld een derde baan aanleggen óf een padelbaan neerzetten.”

Eén van de leden van Dalen was erg enthousiast over padel nadat hij het bij een vereniging uit Hardenberg had gezien. Wagtelenberg is vervolgens met een clubje van LTC Dalen daar ook een keer gaan padellen en heeft tegelijkertijd informatie ingewonnen bij de club. “Iedereen was enthousiast. We hadden wel het idee dat dit iets zou kunnen zijn waarmee we onze tennisvereniging uit het slop konden trekken. Een half jaar daarvoor zaten we namelijk echt op het punt om de handdoek in de ring te gooien, want het leek helemaal nergens meer op.”

Een gok

Wagtelenberg had op internet wel wat ervaringen gelezen van verenigingen met padelbanen, maar het bleef een gok. “We wisten natuurlijk niet of het echt aan zou slaan, maar de ervaringen van andere verenigingen waren heel positief. Padel kun je heel snel leren. Binnen een kwartiertje kan je al wel een balletje slaan.” Bij de tennisvereniging uit Dalen is alles tegen elkaar afgewogen en is uiteindelijk besloten om voor een padelbaan te gaan, in plaats van een derde tennisbaan.

“Het heeft ongelooflijk goed uitgepakt”, jubelt de secretaris. “Op het dieptepunt zaten we op 89 leden, maar sinds padel is dat ongeveer verdubbeld.” De vereniging heeft niet veel moeite hoeven doen om mensen enthousiast te maken voor de nieuwe sport. “We hebben vijf clinics gekregen van de padelbaanbouwer met een goede padelspeler waarbij iedereen vrij kon inlopen. En daarnaast is het vooral mond-tot-mondreclame geweest.” Iedereen op de club is heel positief. “Het is nu een stuk drukker op de club. Oude tijden herleven weer een beetje! Oorspronkelijk hadden we 350 leden. Zover zijn we nog niet, maar het gaat zeker weer de goede kant op.”

Laagdrempelig

Een aantal verenigingen is al bij LTC Dalen op bezoek geweest om te informeren naar de padelbanen. Wagtelenberg is van mening dat andere verenigingen het ook ‘gewoon’ moeten proberen. “Je zult zien dat het heel erg laagdrempelig is om eraan te beginnen. Wat een nadeel, maar meteen ook een groot voordeel is van padel is dat je altijd met vier mensen moet zijn.” Daarom twijfelde Wagtelenberg in het begin zelf ook, maar mede dankzij een Whatsapp-groep speciaal voor padelspelers is dat geen enkel probleem gebleken. “Als een groepje te weinig mensen heeft, wordt er in de app gevraagd of iemand kan. Dat wordt dan direct opgevuld. Onze leden zijn heel enthousiast en wij zelf ook. We zijn nu zelfs al bezig om een tweede baan neer te gaan zetten!”

Vraag je je af of padel ook iets is voor jouw vereniging? Wil je weten wat het precies kost om een padelbaan aan te leggen, en heb je andere vragen? Neem dan contact op met de Accountmanager van jouw regio.