Vrijwilligers vergadering bespreken buiten

Maatschappelijke diensttijd in 2020 ook in de sport

Samen met drie andere sportbonden schaart de KNLTB zich achter de maatschappelijke diensttijd (MDT). Nevobo, KNKV, KNVB en dus de KNLTB hebben de handen ineengeslagen om de maatschappelijke diensttijd volgend jaar ook in de sport mogelijk te maken. Jongeren krijgen hiermee de kans werkervaring op te doen bij een sportvereniging.

De maatschappelijke diensttijd is een nieuw initiatief waarbij jongeren een eerste werkervaring opdoen. Een ervaring waarbij ze hun eigen talenten ontdekken en ontplooien en tegelijkertijd voor een maatschappelijke impact zorgen. Tegelijkertijd biedt het werkgevers en organisaties een mooie kans om de talenten van de toekomst te ontmoeten én aan zich te verbinden.

Vanaf 2020

De maatschappelijke diensttijd is vrijwillig. Jongeren kunnen die onder of buiten schooltijd vervullen. Ze kunnen bijvoorbeeld met kinderen of met ouderen werken. Het is de bedoeling dat zij minimaal 80 uur volmaken in zes maanden tijd.

Sinds medio 2018 worden al proeven gehouden met 75 MDT-projecten. In deze proefperiode hebben zich inmiddels bijna 10.000 jongeren gemeld. Vanaf volgend jaar gaan er meer organisaties meedoen, waaronder dus de KNLTB en Nevobo,  de KNKV en de KNVB. Een brede groep jongeren tussen 14 en 30 jaar krijgt de kans om zich te ontwikkelen bij een sportvereniging. Binnen deze doelgroep is er in het bijzonder aandacht voor jongeren uit lage SES-wijken (sociaal economische status) en arbeidsgehandicapten.

Wat is er mogelijk voor jongeren?

1) GO PRO: hierbij worden jongeren geholpen in het formuleren en bereiken van een persoonlijk 
    leerdoel of een praktijkvaardigheid

2) TRY OUT: hierbij krijgen jongeren de kans om te ontdekken welke rollen en taken bij hen passen 

Nieuwe kijk op vrijwilligerswerk

Met deze twee formats krijgen jongeren de kans op een nuttige leerervaring. Verenigingen op hun beurt komen in contact met een grote groep jongeren die voor de sportvereniging van waarde kunnen zijn en de kijk op vrijwilligerswerk kunnen vernieuwen. Op deze manier draagt de MDT bij aan het vergroten van de vitaliteit van sportverenigingen.

Om de maatschappelijke diensttijd binnen de sport te laten slagen, krijgen deelnemende verenigingen ondersteuning bij het project en het trainen van de begeleiders. Heb je interesse om met jouw vereniging mee te doen en jongeren op jouw club een eerste werkervaring te bezorgen die ze nooit zullen vergeten? Zet jouw club vast op de lijst door een mail te sturen naar verenigingsondersteuning@knltb.nl