Old Stars Tennis

OldStars tennis maakt tennis nog toegankelijker voor ouderen

Op donderdag 15 augustus vond op de Oldenzaalse tennisclub OLTC Ready de kick-off plaats van OldStars tennis, een nieuwe aangepaste spelvorm voor ouderen ontwikkeld door het Nationaal Ouderenfonds in samenwerking met de KNLTB. Voor de gelegenheid gaf tennislegende en ‘Flying Dutchman’ Tom Okker de allereerste OldStars clinic aan twintig enthousiaste ouderen. Bovendien was ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart, OldStars-ambassadeur van het eerste uur en promotor van het OldStars walking football, van de partij om het stokje symbolisch over te dragen aan Okker.

Het Nationaal Ouderenfonds en haar partners Menzis en Van Boxtel houden met het project ‘OldStars Sport’ ouderen in beweging met aangepaste spelvormen. Bovendien is het principe gebaseerd op beweegvormen van het Athletic Skills Model, mede ontwikkeld door René Wormdhoudt, onder meer kracht- en conditietrainer van het Nederlands Elftal. Met OldStars Sport kunnen ouderen verantwoord blijven bewegen en kunnen ze daardoor dus ook tot op hoge leeftijd de sociale voordelen van het verenigingsleven blijven ervaren. In dat opzicht sluit Oldstars naadloos aan bij de tennissport, die als zogenoemde lifetime sport zeer geschikt is om tot op hoge leeftijd te beoefenen.

‘Dankbaar dat ik nog op de baan sta’

De landelijke kick-off van OldStars tennis in Oldenzaal was dé gelegenheid om tennissers, maar ook bestuurders, initiatiefnemers, coaches en begeleid(st)ers enthousiast te maken om deze nieuwe spelvorm op de vereniging aan te bieden. Bij de deelnemers aan de clinic van Okker was dat enthousiasme zeker te merken. “Je ziet op deze leeftijd veel mensen om je heen wegvallen, dus ik ben heel dankbaar dat ik nu nog op de tennisbaan kan staan”, aldus Leo Waterman (84). “En dat blijf ik doen zolang het kan. Tennissen doe ik om het bewegen, maar ook vooral om de ontmoetingen met anderen. Het was erg leuk om hier vandaag bij te zijn.” Marian van der Pijl (75) sloot zich daar volledig bij aan: “Ik heb acht jaar geen racket aangeraakt, maar wat was het leuk vandaag! Ik heb dit echt gemist. Ik heb een nieuwe knie, maar nu met OldStars tennis willen we het weer proberen. Hopelijk komt er een gezellig groepje bij een vereniging, want dan is het nog leuker.”

Nog aantrekkelijker aanbod

Erik Poel, algemeen directeur van de KNLTB, beseft ook hoe leuk en gezond de tennissport ook op latere leeftijd kan zijn. Niet voor niks biedt de bond deze doelgroep al veel mogelijkheden om tot in lengte van jaren te kunnen blijven tennissen. De koppeling met OldStars tennis ziet hij dan ook als een win-win-situatie: “Tennis is na wandelen en fitness de meest beoefende sport onder ouderen. In vergelijking tot sommige andere sporten kun je tennis heel lang blijven doen. Het samenbrengen van onze ervaringen met seniorentennis en een programma als OldStars tennis maakt het aanbod voor ouderen nog aantrekkelijker. Met dit programma kunnen tennisverenigingen ouderen actief bij de club blijven) betrekken.”

De kick-off in Oldenzaal was het startschot voor pilots bij tennisverenigingen door heel Nederland, zodat ouderen vanaf zestig jaar OldStars tennis kunnen ontdekken. Benieuwd wat de mogelijkheden voor jouw vereniging zijn? Kijk op https://oldstars.nl/tennis.