Ballenton 48995010653 O

Recyclen tennisballen in opkomst, doet jouw club ook mee?

Elk jaar worden er in Nederland zeker vijf miljoen tennisballen weggegooid, terwijl je de ballen prima een tweede leven kunt geven. Ze kunnen worden verwerkt in allerhande andere producten, maar de ballen kunnen in hun huidige vorm ook prima andere doelen dienen als ze geen dienst meer kunnen doen op de tennisbaan. Tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament begin dit jaar werd voor het eerst een actie gestart om 50.000 oude tennisballen in te zamelen, bedoeld voor een nieuwe ondergrond voor een Krajicek Playground van zo’n 100m2. En er is natuurlijk Oudetennisballen.com, dat zich al jaren bezighoudt met het recyclen van tennisballen en met steeds meer tennisclubs samenwerkt.

Vooropgesteld, tot op heden was recycling van tennisballen, het materiaal hergebruiken voor andere producten, heel lastig. Het voor de ballen gebruikte natuurrubber was nauwelijks te scheiden van het welbekende gele vilt. Nieuwe technieken maken dat nu wel mogelijk, wat de waarde van het inzamelen van ballen aanzienlijk vergroot.

Als het aan ABN AMRO ligt, was de actie in februari, waarbij mensen zowel in Ahoy als in de filialen van ABN AMRO hun oude tennisballen konden deponeren, dan ook de eerste stap van een langer project. Slechts een klein deel van de vijf miljoen tennisballen wordt echter een nieuw leven geboden. Dit terwijl oude ballen niet alleen kunnen dienen als vloertegels voor een sportvloer, maar ook verwerkt kunnen worden tot schoenzolen en dakplaten.

Het kan dus ook heel leuk en zinvol zijn om op jouw club oude tennisballen in te zamelen. Verbind er bijvoorbeeld een leuke winactie aan, zodat zo veel mogelijk mensen ballen inleveren!

Optimaliseren proces

Zelf inzamelen kan ook heel goed via Oudetennisballen.com, geen onbekende naam voor de KNLTB en veel tennisverenigingen. Bovendien raken steeds meer tennisclubs bekend met de initiatieven van Oudetennisballen.com. De overzichtelijke website vervult daarbij een belangrijke functie. Er wordt helder uitgelegd hoe een tennisvereniging, -park of -school oude ballen kan inleveren en verschillende doelgroepen kunnen zelf makkelijk de oude ballen en aanverwante producten bestellen. Per ingezamelde bal wordt een kleine vergoeding gegeven, bestemd voor de club zelf of, met instemming van de betreffende vereniging, voor het goede doel: indoor G-tennis.

“Momenteel werken wij samen met meer dan 200 clubs en elke maand komen er nog steeds clubs bij”, aldus Stefan Niesten, initiatiefnemer van Oudetennisballen.com. Verder werkt hij hard aan het doorontwikkelen en optimaliseren van de inzamelingsprocessen. Zo werd geëxperimenteerd met het verzenden van ballen in dozen in plaats van emmers, al had dat nog niet het beoogde resultaat. Het leidde nog niet tot het efficiënte proces dat Niesten voor ogen had. “Verder zijn wij een samenwerking aangegaan met tweedejaars studenten van de Hogeschool van Amsterdam. De studenten hebben onze ruwe data geanalyseerd en bekeken hoe wij op basis daarvan het inzamelen binnen onze bestaande aangesloten clubs kunnen verbeteren. Daarbij kijken wij bijvoorbeeld naar de vraag of het misschien beter is om ballen op te halen dan ze te laten versturen via PostNL. Ook zijn we benieuwd of het kan lonen om in de toekomst met zogenoemde ‘hubs’ bij verenigingen te werken.”

Samenwerken

De vorderingen in het feitelijk recyclen gaan Stefan nog lang niet snel genoeg. “Wij merken echter wel dat de clubs zicht steeds bewuster worden van het feit dat bij tennis veel tennisballen worden verbruikt. Dus dat is denk ik een goed teken. De hoeveelheid tennisballen die bij de clubs wordt ingezameld lijkt ook te groeien. De spelers worden zich steeds bewuster van het feit dat ze ballen niet over het hek moeten slaan, maar kunnen inzamelen bij de clubs. Al met al hopen wij komend jaar verder te werken aan onze wens; tennisballen echt circulair maken. Het kan, maar tegen welke prijs? Veel partijen willen het wiel zelf uitvinden in plaats van kennis delen en samen het ‘probleem’ oplossen. Want dat probleem is er, er worden jaarlijks nog heel veel tennisballen weggegooid.”

Wil je meer informatie over wat jouw vereniging met oude tennisballen kan doen? Neem dan een kijkje op Oudetennisballen.com.