Voorjaarscompetitie 2020

Meer leuke, uitdagende toernooien, minder walk-overs

Wedstrijden spelen maakt tennissers beter en biedt ze over het algemeen meer plezier in de sport, waardoor ze langer lid blijven. Deelname aan de competitie en toernooien spelen is daarvoor van belang, maar door de drukke agenda’s is deelname aan een ‘klassiek’ toernooi voor veel mensen een steeds grotere uitdaging. Het leidt tot een trend van minder deelnemers, minder toernooien en een toename van het aantal walk-overs: spelers die zich afmelden voor een wedstrijd, waardoor de tegenstander automatisch wint. Het gebeurt in Nederland zo’n 27.000 keer per jaar, vooral in het enkelspel.

Trend ombuigen

Ook toernooileiders en bondsgedelegeerden herkennen het beeld van het toenemende aantal walk-overs – ze worden met steeds meer gemak gegeven en leiden regelmatig tot opmerkingen, klachten en algemene onvrede van spelers. En dat terwijl toernooien juist leuk en uitdagend moeten zijn. Redenen genoeg voor de KNLTB om goed na te denken over eventuele manieren om deze trend om te buigen. Een toenemend aantal walk-overs draagt immers niet bij aan het achterliggende doel van stimulering van deelname aan toernooien: meer mensen met meer plezier laten tennissen. Want schrijf je je eenmaal in voor een toernooi, dan wil je zoveel mogelijk wedstrijden spelen en is het jammer als ze op het laatste moment niet doorgaan. Bovendien is het ook voor toernooi-organisaties, die zich inzetten om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van wedstrijden, teleurstellend en lastig als er door walk-overs gaten vallen in het schema.

Oplossingen

Nieuwe, kortere toernooivormen zoals het dagtoernooi, weekend en teamtoernooi komen tegemoet aan de wens van veel tennissers. Ze zijn makkelijker te plannen in de drukke agenda en stellen mensen in staat deel te nemen aan een toernooi zonder een gehele week in de agenda te blokken. Het moet leiden tot meer enthousiaste, gemotiveerde deelnemers en dus ook tot minder walk-overs. Na een analyse van de walk-over-cijfers en gesprekken met een groot aantal betrokkenen zoals organisatoren, toernooileiders, bondsgedelegeerden en spelers, kijkt de KNLTB nu naar aanvullende oplossingen om het aantal walkovers terug te brengen.  Binnenkort hoopt de KNLTB meer over deze oplossingen te kunnen melden.