Lizzy de Greef High Five

“Rolstoeltennis is vooral heel erg leuk!”

Bij de Esther Vergeer Foundation vinden ze dat iedereen moet kunnen sporten bij een sportclub. Ze maken het daarom mogelijk dat ook de gehandicapte sporters zich op verschillende locaties in Nederland kunnen aansluiten bij tennisverenigingen. Sinds kort kun je bij OTC de Warande in Oosterhout bijvoorbeeld rolstoeltennissen. Als aftrap werd een clinic gegeven voor enthousiaste kinderen.

Er is een heel traject aan vooraf gegaan voordat OTC de Warande werd uitgekozen voor de clinic. Lisanne van der Veen van de Esther Vergeer Foundation: “We gaan niet met iedere vereniging in zee. Een vereniging moet wel rolstoeltoegankelijk zijn.” De Warande voldeed al aan een heleboel punten, weet Van der Veen. “Dan is dit een mooie locatie om van start te gaan. Daarom hebben we een clinic georganiseerd als aftrap van het nieuwe project.”

Wervingscampagne

Om zoveel mogelijk kinderen naar de clinic te krijgen, zette de Esther Vergeer Foundation een wervingscampagne op. Van der Veen: “Denk daarbij aan huisartsen, revalidatie-artsen en scholen. We zijn ze allemaal af gegaan en hebben via die wegen de kinderen uitgenodigd naar de clinic te komen en kennis te maken met rolstoeltennis. En dan is het hopen dat ze ook na de clinic lekker blijven hangen en gaan rolstoeltennissen bij de club.”

De drie kinderen die de clinic volgden, werden ook gelijk lid van OTC de Warande. Daarbij krijgen ze de mogelijkheid om via de Esther Vergeer Foundation een sportrolstoel te lenen. Twee van die drie kinderen zitten in het dagelijks leven niet in een rolstoel. Van der Veen: “Sommige kinderen vallen net tussen wal en schip, bijvoorbeeld doordat ze iets minder goed kunnen lopen door een spierziekte. Dan is rolstoeltennis een perfecte sport. Je kunt het ook zo intensief maken als je zelf wil.”

Lachen op de baan

Kelly van der Ven van OTC de Warande was net als de Esther Vergeer Foundation erg blij met de opkomst, omdat zo weer kinderen op weg geholpen zijn. “Het was super. De kinderen hebben alleen maar gelachen op de baan. Ook de ouders zaten te stralen en vol trots naar de kinderen te kijken. Ik vind het mooi dat we ze zo een mogelijkheid kunnen bieden om te gaan sporten.”

Zelf speelt Kelly sinds enkele jaren ook rolstoeltennis. “Ik heb altijd valide getennist, maar dat ging door problemen aan mijn gewrichten niet meer. Toen adviseerde een fysio mij om een keer in een rolstoel te proberen te gaan tennissen. Dat voelde meteen zo goed.” Bij het zoeken naar een plek om te trainen kwam ze wel wat drempels tegen. “Toen dacht ik: als het voor mij al lastig is, dan moet het voor kinderen helemaal ingewikkeld zijn. Daarom heb ik de Esther Vergeer Foundation ingeschakeld om dat bij ons op de club mogelijk te maken.”

De kinderen die net lid zijn geworden bij OTC De Warande zijn ook al met de eerste tennislessen begonnen “Ze gaan dan eerst leren hoe ze om moeten gaan met de rolstoel. De focus ligt op de mobiliteit met oefeningen en spelenderwijs balletje overslaan. Het is vooral heel erg leuk wat we doen!”, zegt van de Ven.