Senioren Toernooien

Korter toernooi bij TV Prinsenbeek zorgt voor stijging deelnemers

Door het spelen van wedstrijden blijven leden aantoonbaar langer lid van een vereniging. Drukbezette en aantrekkelijke toernooien zijn daarom van belang voor verenigingen. Om meer deelnemers te trekken, experimenteren steeds meer tennisverenigingen met nieuwe toernooivormen, zo ook TV Prinsenbeek. De Brabanders hebben de toernooiduur ingekort van twee weken naar één dag en dat had meteen resultaat. Rogier Aarts van de toernooicommissie: “We hadden zelfs veel meer deelnemers dan verwacht!”

Een toernooi van een week of zelfs langer voldoet lang niet altijd meer aan de huidige behoefte van toernooispelers, zo concludeerde de KNLTB na uitvoerig onderzoek en gesprekken met alle betrokkenen.  Met deze inzichten heeft de KNLTB vier nieuwe toernooivormen gedefinieerd: een dagtoernooi, een weekendtoernooi, een starterstoernooi en een teamtoernooi.

TV Prinsenbeek heeft het dagtoernooi dus inmiddels met succes in de praktijk gebracht. Aarts: “We merken dat bij traditionele weektoernooien mensen zich niet inschrijven omdat het teveel van hun tijd kost en het lastig in te plannen is in de agenda Als je een week van tevoren pas weet op welke dagen je moet tennissen, is dat een reden voor veel tennissers om zich niet in te schrijven. Ze kunnen niet de hele week vrijhouden om een toernooitje te tennissen.”

Eenvoudig

TV Prinsenbeek richt zich voorlopig op de toernooien waar alleen leden van de eigen vereniging aan deelnemen. Aarts: “We hebben een aantal data gepakt waarop we nog ruimte hadden om een toernooi te organiseren, we hebben gekeken voor welke groepen tennissers binnen de vereniging we nog een toernooi konden organiseren en we hebben er een leuk thema aan gegeven. Daarnaast hebben we geregeld dat de toernooideelnemers aan kunnen schuiven bij een buffet na afloop en het inschrijfgeld is heel betaalbaar. Vervolgens zijn we het gewoon gaan doen. Op die manier hebben we heel eenvoudig een toernooi opgezet.”

Het eerste kortere toernooi was het Kerstballentoernooi in december afgelopen jaar. Aarts: “Dit jaar waren we voor het eerst ook de hele winter open en daar hebben we gebruik van gemaakt door dit toernooi te organiseren. De aanmeldingen overtroffen de verwachtingen. Omdat het toch een nieuw concept is, hadden we tussen de 30 en 40 deelnemers verwacht. Uiteindelijk hebben ruim 70 leden zich aangemeld.”

Sociale contacten

Het toernooi werd dus afgewerkt in slechts één dag en er werden alleen dubbelpartijen gespeeld. “We hebben ervoor gekozen om iedereen elke wedstrijd met een andere partner te laten spelen,” zegt Aarts. “Dat is goed voor de sociale contacten. Naast leuk, competitief tennissen, leer je elkaar op deze manier ook nog eens beter kennen.” En dat kan ook een positief effect hebben op het behoud van je leden. Aarts: “We zien dat ook mensen die geen vaste speelpartner hebben, lastig te behouden zijn voor verenigingen. Door deze opzet met variabele koppels ga je hopelijk mensen aan elkaar binden zodat ze misschien later nog eens afspreken en er een vaste tennismaat aan overhouden.”

Positieve reacties

Aarts heeft voornamelijk positieve reacties gehoord over het toernooi. “Deelnemers vonden het heel leuk om mee te doen. En we hoorden later ook van leden die zich niet hadden opgegeven, dat ze eigenlijk wel mee hadden willen doen. Dus we hebben de verwachting dat het aantal deelnemers de volgende keer nog hoger gaat zijn.”

Na deze positieve eerste ervaring zullen er bij TV Prinsenbeek in de toekomst nog meer kortere toernooien georganiseerd gaan worden. Aarts: “Er zijn al wat weekendtoernooien die een terugloop in aantal deelnemers hebben. We denken eraan om een aantal daarvan ook terug te brengen naar één dag.”

Gezelligheid

Voor andere clubs die erover denken om één van de nieuwe toernooivormen te organiseren, heeft Aarts nog wel wat tips. “Houd het laagdrempelig, luchtig en ga vooral voor de gezelligheid eromheen. Probeer gewoon een leuke dag te creëren voor de vereniging waarbij mensen veel kunnen tennissen, want dat doen ze graag. Maak het niet moeilijker dan het is en besteed ook aandacht aan wat je eromheen doet zoals bijvoorbeeld een lunch, buffet of een leuk thema. Mensen binnen de vereniging gaan elkaar dan vanzelf enthousiast maken om mee te doen.”