tenniskids oranje forehand zachte bal

TV Chaam wil jeugd langer behouden met Tennis Alles-in-1

Hoe kun je ervoor zorgen dat kinderen lid worden en vooral langer lid blijven? Veel tennisclubs proberen een antwoord te vinden op die vraag. Steeds meer clubs overwegen Tennis Alles-in-1 waarbij kinderen deelnemen aan trainingen en wedstrijden voor één vast bedrag per maand. Bij TV Chaam voeren ze het dit seizoen in voor de jeugdleden tot 14 jaar.

Het Tennis Alles-in-1 lidmaatschap kan door elke club op een eigen manier ingevuld worden. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een pakket met lidmaatschap competitie en training, maar clubs kunnen ook voor een uitgebreider pakket kiezen met onder andere trainingen in zowel zomer als winter, competitie en leuke evenementen zoals toss-avonden. Door zo’n lidmaatschap wordt het spelen van wedstrijden gestimuleerd. Eén van de grote voordelen van een Alles-in-1 pakket is dat je niet meer van verschillende partijen rekeningen ontvangt, maar alleen nog maar vanuit de club waar je lid van bent. Met één vast bedrag per maand ben je verzekerd van meer tennisplezier!

Ouderavond

De voorbereidingen waren wel even lastig volgens Wilma van den Ouweland. “Je realiseert je wel dat je nu in één keer een flink bedrag aan de ouders gaat vragen. Je vraagt of ze lid willen blijven, maar dan wel voor een paar honderd euro per jaar.” Om de verandering van het lidmaatschap uit te leggen, werd er een ouderavond georganiseerd. Van den Ouweland: “De ouders die aanwezig waren, snapten het wel. Door de tijd te nemen voor de vragen van ouders op zo’n avond, ga je ook beter snappen wat er in de hoofden van ouders omgaat. En ook hoe de kinderen erover denken.“

TV Chaam heeft voor een iets andere aanpak dan gebruikelijk gekozen. “Wij hebben alle kinderen bij voorbaat ingeschreven voor de competitie als een soort verplichting, wel met de mogelijkheid voor de ouders om de inschrijving nog te annuleren”, zegt Van den Ouweland. Daardoor is het iets minder vrijblijvend. We hebben de ouders gevraagd om dit nieuwe programma een kans te geven.”

Uitje naar Rosmalen

Naast trainingen en competitiedeelname, zitten er bij TV Chaam nog allerlei leuke extra’s in het pakket. Van den Ouweland: “Kinderen kunnen bijvoorbeeld meedoen aan regionale clubkampioenschappen en wekelijkse toss-toernooien.” Daarnaast mogen de kinderen mee naar het internationale tennistoernooi in Rosmalen. Van den Ouweland: “Ik heb er bewust ook zoiets attractiefs in gedaan. Dat is namelijk iets waar over gepraat wordt binnen de vereniging. Als niet-leden dan denken: ik wil ook mee naar Rosmalen, is dat misschien nét de reden voor ze om wel lid te worden of te blijven. Dat is ook voor andere clubs die met Alles-in-1 willen starten wel een aanrader.”

Jeugd langer binden

Voorlopig biedt TV Chaam dit pakket alleen aan voor de jeugd tot 14 jaar. Van den Ouweland: “De groep van 14 tot 20 jaar is nu nog veel te gering om zo’n pakket aan te kunnen bieden.” Maar het idee van de club is dat de jongere jeugd langer bij de vereniging blijft en dat er dus op den duur ook meer leden zijn in de oudere leeftijdscategorieën. “Ze zullen nu vaker naar het park komen voor trainingen en wedstrijden. Dan is de kans ook groter dat er vriendengroepjes ontstaan. En daar zit toch vaak wel de sleutel tot succes bij de jeugd. Dan gaan ze iets leuk vinden!”