tenniskids groen enkelhandig backhand

Jeugdhonk draagt bij aan stijging actieve jeugdleden bij TV Griffensteyn

TV Griffensteyn uit Zeist ziet een enorme stijging in het aantal actieve jeugdleden op de club. Het vorig jaar geopende jeugdhonk heeft daar een groot aandeel in gehad, volgens voorzitter Jos Tonk. “Ik zou een jeugdhonk aan alle clubs willen aanbevelen.”

Het idee om een jeugdhonk te creëren op de club, kwam van het jeugdbestuur. Tonk: “Het jeugdbestuur bestaat al langer en zij hebben bijvoorbeeld inspraak bij alle beslissingen over het jeugdbeleid. De jeugd kan hierdoor leren zelf verantwoordelijkheid te nemen en zien hoe het is om bestuurlijk bezig te zijn. Wij nemen hun ideeën allemaal heel serieus. Eén van die ideeën was dat ze graag een plek wilden hebben op de vereniging om te chillen.” 

Het jeugdbestuur heeft vervolgens zelf het plan helemaal uitgewerkt en aan het bestuur voorgelegd. Tonk: “We zijn erop uitgekomen dat het jeugdhonk in de voormalige bestuurskamer zou komen. De inrichting is helemaal verzorgd door de jeugd zelf. Ze hebben zelf de inrichting bedacht en inkopen gedaan. Er staat nu bijvoorbeeld een tv en een voetbaltafel. En als het bestuur ’s avonds wil vergaderen, kan dat ook nog steeds in deze ruimte. Maar wij zijn dan wel te gast in het jeugdhonk.”

Sfeer op de club

Het gecreëerde jeugdhonk kan onder andere leiden tot het behoud van meer jeugdleden, wat voor veel verenigingen vaak een uitdaging is. “Je moet als vereniging aantrekkelijk zijn,” zegt Tonk. “Dus met het jeugdhonk proberen wij een sfeer te creëren waar de jeugd zich thuis voelt. We willen een vereniging zijn waarbij je altijd wel vriendjes tegenkomt als je naar de club komt en dat lukt aardig. Er wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van de ruimte!”

Niet alleen de jeugd, maar ook de oudere leden van Griffensteyn reageerden positief. “We hadden verwacht dat de oudere leden misschien wel hun bedenkingen zouden hebben over dat de jeugd dan altijd beneden in het jeugdhonk zou zitten en niet boven bij alle anderen. Maar dat gebeurde niet. De jeugd komt regelmatig even naar boven om een drankje te halen bijvoorbeeld. Het wordt drukker op de club omdat de jeugd wat meer blijft rondhangen en dat geeft veel meer reuring. We proberen een soort gemeenschap te zijn. Daar hoort ook jeugd bij. Dat geeft een heel andere sfeer dan wanneer er alleen maar ouderen zijn.”

Stijging actieve jeugdleden

Wat Tonk al heel duidelijk als gevolg van het jeugdhonk ziet, is een stijging van het aantal actieve jeugdleden op de club. “Wij hadden altijd de situatie dat ongeveer een derde van de jeugdleden actief was en twee derde ging wel naar de lessen toe, maar zag je verder bijna nooit op de club. Dat hebben we een aantal jaar geleden aangepakt door een actieve tennisschool (One2tennis) aan te trekken die allemaal activiteiten organiseert voor de jeugd. Het inrichten van een jeugdhonk past heel goed bij deze aanpak. Momenteel heeft 95 procent van de jeugdleden training en ze tennissen ook veel meer vrij. Ik zou dit elke vereniging willen aanbevelen.”