Vers Fruit

De Week voor de Gezonde Jeugd: doet jouw club mee?

Opgroeien in een omgeving waar voldoende beweging vanzelfsprekend is en gezonde keuzes voor de hand liggen en gestimuleerd worden, lijkt voor iedereen in Nederland mogelijk. En toch is het voor veel kinderen niet het geval. Ongezonde keuzes zijn verleidelijk en vaak veel dichterbij dan gezonde opties. De organisatie Jongeren Op Gezond Gewicht zet zich in om een gezonde leefstijl onder jongeren te bevorderen. In de Week voor de Gezonde Jeugd die op 11 maart van start gaat, staat het werk van JOGG en alle campagnes waaraan zij werken, centraal. En ook voor tennisverenigingen is het een prima gelegenheid om zich nog eens extra op jeugd en gezondheid te richten.

‘Tennis heeft alle ingrediënten’

Want voldoende beweging is essentieel voor opgroeiende jeugd en tennis biedt in dat opzicht veel mogelijkheden. Neurowetenschapper Erik Scherder, beweegambassadeur van de Week voor de Gezonde Jeugd, benadrukte het onlangs nog op het KNLTB Jaarcongres. Beweging is onmisbaar voor ontwikkeling van het brein en tennis is in dat opzicht één van de beste keuzes. “Tennis heeft eigenlijk alle benodigde ingrediënten. Je beweegt, je wordt uitgedaagd, je doet nieuwe dingen en het spel is nooit hetzelfde. Dat is voor het brein van jonge kinderen essentieel. Die kinderen gaan het ook echt beter doen op school.”

Op de website van de Week voor de Gezonde Jeugd legt hij bovendien uit waarom beweging zo goed is voor het brein. “Het brein functioneert optimaal door witte stof, verbindingen. En die verbinding zijn gebaat bij goede doorbloeding, iets wat je stimuleert door te bewegen.” Wil je op jouw club aandacht besteden aan de Week voor de Gezonde Jeugd? Op de website van de week vind je veel promotiemateriaal en inspiratie. Bovendien kun je promotie van gezondheid prima koppelen aan promotie van de tennissport en jouw vereniging. Beweging en gezondheid zijn immers uitstekende redenen voor kinderen en hun ouders om te denken aan een tennislidmaatschap.

Roken en voeding

De Week voor de Gezonde Jeugd kun je echter ook prima aangrijpen om gezondheid op het tennispark nog eens onder de aandacht te brengen. Zo is het een goede aanleiding om na te denken over roken op de club. Steeds meer verenigingen proberen roken op het terrein beperken, zodat vooral de jeugd er niet te veel mee in aanraking komt. En een aantal clubs heeft al besloten volledig rookvrij te worden. Ook vanuit de Hartstichting en de zogenoemde Alliantie Rookvrij worden in het kader van de Rookvrije Generatie de rookvrije sportverenigingen gestimuleerd.

Tenslotte is de Week voor de Gezonde Jeugd een uitstekend moment om aandacht te besteden aan gezonde voeding in je clubhuis. JOGG realiseert zich ook dat juist op sport- en dus ook tennisclubs veel jeugd samenkomt. Daarom richt JOGG zich met het platform Team:Fit specifiek op sportkantines. Sporten is gezond, maar in clubhuizen en kantines zijn nog altijd relatief veel ongezonde producten te krijgen. Op de website van Team:Fit wordt veel informatie, inspiratie en praktische hulpmiddelen geboden om naast de minder gezonde producten, gezondere opties aan te bieden. Uiteindelijk kan jouw kantine het Team:Fit-predicaat brons, zilver of zelfs goud bemachtigen!