Gravel voetstap afdruk

Weesper T.C. eerste dementievriendelijke tennisvereniging

Bij de Weesper Tennis Club zijn ze er maar wat trots op: een certificaat en een mooie deursticker met de vermelding 'samendementievriendelijk.nl' maakt hen de eerste tennisclub in Nederland die zich dementievriendelijk mag noemen. Voorzitter Cor Bavinck geeft toe dat het een mooie beloning is, maar benadrukt tegelijkertijd dat de Weesper TC het niet alleen heeft hoeven doen.

Dit mooie resultaat is iets wat we samen voor elkaar hebben gekregen. Wij als Weesper TC ergerden ons al jaren aan het feit dat we overdag nog lege momenten op het park hadden en wilden daar wat aan doen. In Weesp maar ook (inter)nationaal zelfs is verpleeghuis Hogewey met een geïntegreerde Dementia Village De Hogeweijk een begrip. Met Vivium, de zorgorganisatie die eigenaar is van Hogewij, heeft de tennisclub al jaren een goede verstandhouding. Zo beheren ze onze sleutels in de avonduren en maken wij soms gebruik van hun keukenfaciliteiten. Ook een aantal van onze leden is werkzaam in de zorg bij Vivium.”

Dat bewegen voor iedereen belangrijk is maar dat dit voor ouderen zeker een onderbelicht issue is leerden we tijdens een bezoek aan het Alzheimer Café dat op regelmatige basis zorgverleners en zorgontvangers en ook andere betrokkenen bij elkaar brengt.

Buurtsportcoach

Bavinck was mede-initiatiefnemer om in de gemeente Weesp een buurtsportcoach aangesteld te krijgen. En ook een heel bevlogen wethouder en ambtenaar sportzaken maakten dat de plannen door de gemeente omarmd werden en de club alle medewerking kreeg. Bavinck: Het ging eigenlijk heel soepel. Samen met de buurtsportcoach en onze heel actieve tennisschool hebben we het voor elkaar gekregen om mensen met een beperking op donderdagmiddag minstens een uur bij ons te laten sporten. En inmiddels is dat een groep van 15 mensen!

Uiteraard is het aanbod afgestemd op de doelgroep. Het is eerder 'bewegen voor ouderen' dan echt tennisles. Maar het geeft de deelnemers zo veel plezier, en ook de vrijwilligers van de Weesper TC vinden het prachtig om te doen. Drie mensen met dementie nemen momenteel deel. Daarnaast heeft de club via een collega-tennisvereniging uit Rotterdam de beschikking gekregen over twee sportrolstoelen. Bavinck: Dat is prachtig, want daardoor hebben we nu bijvoorbeeld ook een dame in een Scootmobiel, die mee kan doen! Tijdens dit uur is het wel belangrijk op tijd rustmomenten in te bouwen en even iets te drinken. Bovendien kijken we ook heel goed of iedereen op eigen niveau mee kan doen.”

Verder zijn er vooral veel vrijwilligers nodig, om dit uur aan te kunnen bieden. Bavinck: Als je werkt met mensen met dementie, dan moet je echt rekenen op één vrijwilliger per deelnemer. Dat is natuurlijk niet eenvoudig. Wij zitten met de 15 deelnemers nu ook wel een beetje aan onze grens maar we blijven proberen om hier niet te hoeven stoppen”.

Training eye-opener

Wat heeft de Weesper TC gedaan om het certificaat te krijgen? Bavinck: De gemeente Weesp is, mede vanwege het verpleeghuis hier, al sinds enkele jaren 'dementievriendelijk'. Wij hebben op de club een avond de training 'Goed omgaan met dementie' gevolgd. Niet alleen de betrokken vrijwilligers, maar ook andere geïnteresseerde leden hebben daaraan deelgenomen. We waren met een man of twintig die avond. En die training van de Stichting Alzheimer Nederland heeft ons ook de ogen geopend. We hebben er veel baat bij. Het predicaat ‘Dementievriendelijke Vereniging’ kregen we van Alzheimer Nederland nadat we de training had gevolgd. Overigens is een goede informatiebron de online training die Alzheimer Nederland via hun website aanbiedt en die eigenlijk iedereen in Nederland zou moeten volgen.”

Zoek samenwerking

Wat is het advies, dat Bavinck clubs wil meegeven die dit initiatief willen volgen? Doe het niet alleen! Zoek samenwerking met de ambtenaar sportzaken en de buurtsportcoach. Wij hebben ook de KNLTB benaderd, omdat we geen risico wilden lopen wat aansprakelijkheid betreft. En mocht het nodig zijn, ga ook altijd even na of er niet ook subsidiepotjes zijn, die je op weg kunnen helpen. In veel gemeenten is dat zo.  In Weesp kregen we bijvoorbeeld een bijdrage van 5000 euro uit het Coöperatiefonds van de Rabobank, onder andere om deze activiteit te kunnen blijven doen.