KNLTB Vlag wapperen wind

Tennis Alles-in-1: lessen, wedstrijden én activiteiten zijn vanzelfsprekend in Bathmen

De voordelen van een Tennis Alles-in-1-pakket liggen voor de hand. Een lidmaatschapspakket inclusief trainingen, deelname aan de Tenniskids Rode, Oranje of Groene competitie en aan activiteiten op de club, biedt de kinderen meer teamgevoel, meer binding met de club en meer plezier in de tennissport. Bovendien is het voor de ouders wel zo overzichtelijk: één pakket met lessen, wedstrijden en activiteiten, voor één vaste prijs. Bij TC Bathmen zien ze die voordelen ook en dus hakten ze twee jaar geleden de knoop door. Jeugdleden tot en met 12 jaar doen overal aan mee, tenzij ze anders aangeven. “Het is inmiddels een vanzelfsprekendheid. Mensen hier weten niet beter.”

Tennis Alles in-1 bij TC Bathmen betekent ook dat tijdens Tenniskids@school niets anders in het vooruitzicht wordt gesteld dan het totaalpakket. Afgelopen jaar besloten na de tennislessen op school maar liefst twintig kinderen in de categorie Tenniskids Rood lid te worden en dus automatisch mee te doen aan de World Tour, de lessen en allerlei jeugdactiviteiten. “Kinderen willen graag overal aan meedoen, maar er is ook geen andere optie, dit is nu eenmaal het lidmaatschap”, aldus Marc IJzerman, tennisleraar bij de Overijsselse club. “Vroeger volgde op Tenniskids@School een aantal lessen op de club voor een beperkt bedrag, nu volgt het totaalpakket.”

Aantrekkelijke prijs

Het was best wennen toen twee jaar geleden de knop omging. Vanaf dat moment verbond elk nieuw lid in de Tenniskids-leeftijd zich automatisch aan één les per week, deelname aan de World Tour of de Groene competitie en aanwezigheid bij de vele activiteiten. IJzerman: “In de oude opzet was er nu eenmaal meer keuzevrijheid, zo’n verandering vindt niet iedereen direct leuk. Dat kost tijd. Maar het wende ook snel én het alles-in-1-pakket heeft een aantrekkelijke prijs.”

Het totaalpakket over een tennisseizoen van 20 weken kost ouders 200 euro. Over dergelijke details is bij de start goed nagedacht door het bestuur en de jeugdcommissie. “Zo is heel bewust gekozen voor één les per week in het pakket. Hier in het dorp moet tennis, net als op heel veel andere plekken, concurreren met andere sporten. Het is niet de enige sport die kinderen doen. Ze doen vaak ook aan voetbal of hockey, waar ze meestal twee keer per week trainen én wedstrijden spelen. We wilden voorkomen dat tennis niet in het weekschema zou passen en mensen er daarom volledig van af zouden zien. Vandaar dus één les per week.” Toen alle details vast stonden, werd alles zorgvuldig gecommuniceerd tijdens een ouderbijeenkomst.” We hebben goed uitgelegd welke voordelen dit beleid biedt, maar we hebben ook eerlijk verteld: ‘Zo gaan we het doen bij Bathmen, dit is voortaan het jeugdlidmaatschap.”

‘Stap voor stap’

Willen de ouders of kinderen het toch anders doen omdat bijvoorbeeld het spelen van competitie in het weekend echt niet uitkomt in de planning, dan kan dat. De cijfers bewijzen echter dat bijna alle jeugdleden deelnemen aan de competitie. Dat geldt voor maar liefst 85 procent van de leden in de Tenniskids-leeftijd.

IJzerman ziet mogelijkheden om de kinderen nog meer activiteiten te bieden, om de sport voor hen nog aantrekkelijker te maken. Zo heeft hij een concreet idee voor een laddercompetitie voor de jeugd. “Maar ook zoiets moet weer passen in de agenda’s. Je moet het in fases aanpakken, denk ik. Stap voor stap. We hebben nu een belangrijke stap gezet door Tennis Allles-in-1 goed neer te zetten. De komende jaren kunnen we dat met nieuwe plannen langzaam gaan uitbouwen.”