KNLTB Vlag wapperen wind

T.C. Ludica kiest voor gravel bij vervanging kunstgrasbanen

Vervanging van vier kunstgras-tennisbanen van de Twentse studentenvereniging TC Ludica, was al enige tijd nodig. De slijtage nam zulke ernstige vormen aan, dat er eigenlijk geen fatsoenlijke wedstrijd op gespeeld kon worden. En als het dan toch moest gebeuren, wilde de vereniging het liefst het kunstgras inruilen voor gravel. Dat plan kreeg niet zomaar goedkeuring, maar uiteindelijk lukte het en afgelopen zomer werd de laatste hand gelegd aan vier splinternieuwe gravelbanen.

De vier kunstgrasbanen van Ludica waren de laatste jaren vooral het terrein van recreanten, mensen die geen plek vonden op één van de zes smashcourt-banen en uitweken naar het vervallen kunstgras. “De kunstgrasbanen waren gewoon niet meer goed bespeelbaar”, blikt Daniël Veger terug. In het seizoen 2017-2018 was hij als voorzitter van de club nauw betrokken bij de plannen. “De banen waren inderdaad alleen nog geschikt voor recreanten. Maar er moest iets gebeuren, want we groeien nog steeds elk jaar als club, hebben steeds meer trainende leden. De zes smashcourtbanen zijn daarom niet voldoende.”

De beste keuze

Naast de recreanten wordt er door TC Ludica, dat momenteel zo’n 360 leden telt, fanatiek en op een behoorlijk niveau deelgenomen aan de competitie. Op zaterdag nemen de Enschedeërs zelfs deel aan de eerste klasse gemengd. Mede met het oog op een flink aantal leden dat enthousiast en fanatiek tennist, wilde de club voor de nieuwe banen de beste ondergrond kiezen. Vanuit die opvatting koos Ludica voor gravel. “We hebben eerst uitvoerig overlegd met het sportcentrum van de Universiteit, dat eigenaar is van de banen. Wij huren de banen. Vervolgens hebben we een plan ingediend voor de aanleg van vier gravelbanen, maar in eerste instantie kwam dat er niet doorheen bij het universiteitsbestuur.”

De discussie betrof vooral de kosten, maar uiteindelijk lukte het toch, tot vreugde van Ludica. De club had immers gegronde redenen om voor gravel te kiezen en wilde daar niet zomaar van afwijken. Gravel biedt in speltechnisch opzicht de meeste mogelijkheden en biedt de beste ontwikkeling van spelers op technisch, tactisch, mentaal en conditioneel vlak. Mede daarom is het ook in de visie van de KNLTB de uitgelezen ondergrond om het tennisspel goed onder de knie te krijgen. Bovendien is gravel, in tegenstelling tot veelgehoorde bezwaren, bij degelijk onderhoud een groot deel van het jaar prima bespeelbaar. 

Behoefte aan gravel en de Losser-methode

Ook voor Ludica was het duidelijk dat gravel het meest beantwoordde aan de behoeften van alle leden. Veger: “Wij hebben inderdaad een flink aantal recreanten die lekker trainen en prima uit de voeten kunnen op smashcourt én gravel. Maar we hebben ook gesproken met leden die op een iets hoger niveau spelen en zij vinden gravel echt beter. Bovendien, veel mensen kennen gravel, zijn er mee opgegroeid en vinden dat de fijnste ondergrond om op te tennissen.” Zo kan iedere speler op elk niveau op deze ondergrond ook prima uit de voeten.

Onderhoud is geen probleem bij Ludica. Voor de vereniging zelf komt dat voornamelijk doordat het geen eigenaar is van het complex en geen verantwoordelijkheid draagt voor grootonderhoud, maar ook de mensen van het sportcentrum weten goed wat ze doen. Zij maken gebruik van de Losser-methode, een volledig gemechaniseerde onderhoudsmethode zonder zwaar materieel die tijd en geld bespaart. “Ze zijn ook in Losser geweest om te zien hoe dat precies in zijn werk ging, zij weten exact hoe ze dat moeten doen. Een aantal mensen van onze vereniging weet ook het een en ander, want als er snel ingegrepen moet worden bij eventuele problemen, moet dat wel kunnen.”