KNLTB Vlag wapperen wind

Pilot-toernooi in Bergen op Zoom moet ‘alleen maar groeien’

Een proces van de KNLTB om te komen tot hervorming van het toernooiaanbod en zo weer meer tennisleden te laten deelnemen aan toernooien, resulteerde eerder dit jaar in een aantal nieuwe toernooivormen: het dagtoernooi, het weekendtoernooi, het teamtoernooi en het starterstoernooi. Afgelopen zomer was het tijd voor een eerste pilot. Een aantal tennisverengingen organiseerde een toernooi op basis van de nieuwe  inzichten, zo ook TV Smash in Bergen op Zoom. Het werd een weekendtoernooi en tegelijkertijd een starterstoernooi, dus voor deelnemers met speelsterkte 8 en 9. “Een toernooi als dit, dat moet je altijd doen!”

Voor beginnende leden is er best een drempel om aan wedstrijden te beginnen. In een starterstoernooi spelen ze tegen mensen van hun eigen niveau, is de sfeer ongedwongen en gaat het er vooral om te ervaren hoe leuk het is om wedstrijden te spelen. Daarbij geldt compact spelen: er wordt direct een winnend punt gespeeld (BPS) bij 40-40 en bij een 1-1 stand in sets volgt niet een derde set, maar een wedstrijdtiebreak tot en met tien punten. Hier op Centrecourt.nl vind je handige factsheets per toernooivorm waar de uitgangspunten nog eens helder staan opgesomd. Bovendien vind je hier ook een draaiboek ter ondersteuning bij de organisatie van een toernooi.

TV Smash organiseerde afgelopen zomer dus een weekendtoernooi voor starters, dat begon op vrijdagavond. Smash koos daar heel bewust voor, weet bestuurslid technische zaken Monique Groffen. “Doordeweeks wordt er bij ons heel veel vrij gespeeld. Wij hebben in totaal elf banen en wij wilden op doordeweekse dagen eigenlijk niet te veel banen blokkeren. Bovendien wilden we een moment kiezen dat de meeste potentiële deelnemers al terug waren van vakantie en dus konden deelnemen. Daarom kozen we voor het laatste weekend van de zomervakantie.”

Promotie voor leden, omliggende clubs

Alles moest best in een kort tijdsbestek worden geregeld, maar Groffen ging met een gedegen plan aan de slag en legde zo snel een fundament voor een goed toernooi. “We hebben alle 160 leden van de club gemaild en uitgelegd wat de pilot was en hoe we het toernooi gingen organiseren. Bovendien hebben we tien verenigingen in de omgevingen deze informatie gestuurd met het verzoek of zij dat weer konden communiceren richting hun eigen leden, bijvoorbeeld in de nieuwsbrief en op social media. We kregen daarop veel goede, positieve reacties binnen! Van onze leden, maar ook van zeker vijf andere verengingen in de omgeving. Uiteindelijk hadden we 52 inschrijvingen.”

In Bergen op Zoom werd in poules gespeeld, zodat iedereen ook werkelijk een aantal wedstrijden zou spelen. “Dat kwam neer op minimaal twee wedstrijden per deelnemer. Hoewel volgens de uitgangspunten van het starterstoernooi alle denkbare combinaties mogelijk waren, vonden wij het toch leuk om de heren tegen de heren en de dames tegen de dames te laten spelen. Ook speelden 8-tjes alleen tegen en 8-tjes en 9-tjes alleen tegen 9-tjes. Zo kregen we nog best een groot toernooi, met verschillende categorieën. In elke categorie gingen de poulewinnaars door naar de finaleronde.”

‘Enthousiast, vrolijk en dankbaar’

Er heerste tijdens het toernooi vooral positiviteit en gezelligheid en de deelnemers waren achteraf erg enthousiast over het evenement. “Enthousiast, vrolijke en dankbaar!”, vat Groffen de reacties samen. “Anders kan ik het niet omschrijven. Beginners zijn ook een dankbare groep om zoiets voor te organiseren. Ze zijn al heel blij dat je het spelen van wedstrijden überhaupt voor ze faciliteert. Veel is nieuw voor ze, dus ze vinden ook heel veel interessant en leuk. We zijn zo vaak bedankt dat weekend!”

‘Hopelijk zijn er veel enthousiast geworden’

Wat Groffen betreft wordt het starterstoernooi in Bergen op Zoom vaste prik op de kalender. “Volgend jaar hoop ik op zeker 100 deelnemers. En dat zouden eigenlijk voor een aanzienlijk deel weer ‘nieuwe’ spelers moeten zijn, want hopelijk zijn veel deelnemers van dit jaar enthousiast geworden en gaan ze al snel deelnemen aan andere toernooien en aan de competitie. Je ziet het tijdens zo’n toernooi gebeuren dat mensen de smaak te pakken krijgen, je pikt ze er zo tussenuit. We hopen op dat steeds meer clubs in de omgeving die waarde zien en hun leden ook aansporen om mee te doen, zodat het toernooi alleen maar groeit.”