KNLTB Vlag wapperen wind

Flexibiliteit en ontspanning maken starterstoernooi PVC tot groot succes

Hervorming van het toernooiaanbod om het spelen van toernooien aantrekkelijker te maken en de deelnemersaantallen op te schroeven. Dat was het doel van de KNLTB toen het enige tijd geleden een traject startte vergelijkbaar met de hervorming van de competitie. Toernooien moeten aantrekkelijker worden en vooral makkelijker te plannen zijn in de drukke agenda’s van potentiële deelnemers. Uitvoerig onderzoek en gesprekken leverden uiteindelijk een aantal nieuwe inzichten voor toernooivormen op: het starterstoernooi, het dagtoernooi, het weekendtoernooi en het teamtoernooi. Een pilot afgelopen zomer bood een eerste gelegenheid om deze vormen te testen en de Utrechtse club PVC deed daar graag aan mee.

PVC organiseerde een starterstoernooi. Zo’n toernooi kan vijf dagen, maar ook minder in beslag nemen en in alle wedstrijden geldt compact spelen: er wordt direct een winnend punt gespeeld (BPS) bij 40-40 en bij een 1-1 stand in sets volgt niet een derde set, maar een wedstrijdtiebreak tot en met tien punten. Voor beginnende leden is er best een drempel om aan wedstrijden te beginnen. In een starterstoernooi spelen ze echter tegen mensen van hun eigen niveau, is de sfeer ongedwongen en gaat het er vooral om te ervaren hoe leuk het is om wedstrijden te spelen. Hier op Centrecourt.nl vind je overigens handige factsheets per toernooivorm waar de uitgangspunten nog eens helder staan opgesomd. Bovendien vind je hier ook een draaiboek ter ondersteuning bij de organisatie van een toernooi.

Actief in 8&9 Tennis

Het 250 leden tellende PVC wilde graag meedoen aan de pilot, maar profiteerde ook optimaal van een gedreven Verenigingscompetitieleider, die enthousiast aan de slag ging. “Ik tennis zelf nog niet eens zo gek lang en weet als geen ander hoe belangrijk het is je thuis te voelen op de club”, aldus VCL Johnny Dekker. Een aantal jaren geleden zat hij midden in zijn opleiding tot tennisleraar en verzorgde hij als onderdeel van zijn stage introductielessen. “Mijn eerste lesgroepje bestond volledig uit nieuwe leden en het toeval wilde dat de KNLTB toen net 8&9 Tennis introduceerde. Vanuit het lesgroepje hadden wij daarvoor direct een team. En een jaar later deden vanuit onze club al vier teams mee aan 8&9 Tennis, we zijn heel actief in die categorie. Vandaar dat wij in aanmerking kwamen voor de pilot voor een starterstoernooi.”

Al snel had Dekker vijf leden bijeen die zijn enthousiasme deelden en was de toernooicommissie een feit. Het werd een toernooi van slechts één dag. “Dat sluit erg aan bij het karakter van 8&9 Tennis en dat kennen wij goed. Om het toernooi zo planbaar mogelijk te maken, hebben we bovendien een begin- en een eindtijd ingesteld: 10:00 uur tot 18:00 uur. Daarnaast wilden we dat je niet na één wedstrijdje meteen klaar was, oftewel iedereen zou in ieder geval twee wedstrijden spelen. De wedstrijden zouden qua puntentelling  op dezelfde manier gespeeld worden als met de 8&9 Tennis, dit zijn spelers tenslotte gewend. Mede op basis van baancapaciteit kwamen we uit op een afvalsysteem met verliezersronde en een totaal aantal van maximaal van 32 deelnemers.”

Voornamelijk door promotie via social media, het contact met teamcaptains uit 8&9 Tennis en met andere tennisleraren, kon de toernooicommissie van PVC een behoorlijke opkomst bewerkstelligen. Van de 32 beschikbare plekken werden er uiteindelijk 26 gevuld.  Bovendien had Dekker via de Racketwinkel in de buurt een aantal testrackets geregeld, zodat werkelijk iedereen met een modern racket kon spelen.

‘Betrek je leden’

“Iedereen werd net iets voor 10.00 uur verwacht bij de opening van het toernooi”, blikt Dekker terug op de dag zelf. “We hebben ons redelijk strak gehouden aan de begin- en eindtijd, maar verder zijn we heel flexibel geweest in de tijdsplanning. Dat geeft de organisatie, maar ook de deelnemers ontspanning. In die sfeer werden er aan de lopende band dubbelwedstrijden gespeeld, het was echt heel gezellig! Soms waren de niveauverschillen wat groot, maar dat was geen probleem, alle deelnemers stelden zich ook heel sportief op. Zeker in het schema van de verliezersronde zijn we naarmate de dag vorderde, redelijk flexibel geweest. Lekker tennissen en plezier is het belangrijkste, dat was het motto.” En daar slaagde PVC prima in. Wat de club betreft biedt dat dan ook voldoende aanleiding om volgend jaar een tweede editie van het toernooi te organiseren.

Clubs die nog twijfelen of ze een soortgelijk toernooi moeten organiseren, moeten dat zeker doen, meent Dekker. “Maar vraag aan de spelers van je eigen vereniging in deze doelgroep waar hun wensen liggen. Als je hen daarin betrekt, kan het niet anders dan een succes zijn en voelen ze zich verbonden met je vereniging. Maak het vooral niet te groot en te lang. Als het te groot is, schrikt het snel af bij deze doelgroep. Althans, dat is mijn ervaring.  Wees flexibel als organisatie. Dat kan ook alleen maar als je het toernooi overzichtelijk houdt. Structuur is goed, maar té gestructureerd kan vervelend zijn.”