KNLTB Vlag wapperen wind

Enthousiasme motor achter bloeiend G-tennis in Krommenie: ‘Er wordt nooit gemopperd’

Op 20 oktober stond bij TV De Cromme Bal in Krommenie alweer voor de vijfde keer het Open G-tennistoernooi op het programma. Terugblikkend op de lustrumeditie realiseert Ellen Bakker zich dat het alweer zes jaar geleden is dat ze aan het bestuur van de vereniging voorstelde om G-tennis op te starten. “En eigenlijk groeit het alleen maar!” Het G-tennis bij De Cromme Bal is de afgelopen jaren zelfs zo hard gegroeid dat de club zich de grootste G-tennisvereniging van Nederland mag noemen. Hoe De Cromme Bal dat gedaan heeft? Bakker heeft een eenvoudig antwoord. “Door een aanstekelijk enthousiasme.”

Ellen Bakker is vanaf het begin kartrekker van het G-tennis geweest in Krommenie. “Ik werk met mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mijn zusje heeft een verstandelijke beperking”, legt ze uit. “Ik merkte dat er best behoefte was aan sport voor deze doelgroep, ook om meer te kunnen integreren in de lokale samenleving. Ik heb dat voorgelegd aan het bestuur van de club en die vroeg mij een plan te schrijven. Dat heb ik gedaan en dat werd goedgekeurd!”

‘De trainster zet zich enorm in’

Het doel was om verstandelijk beperkten en mensen met niet-aangeboren hersenletsel iets te bieden wat er tot op dat moment niet was en om dat zo goed mogelijk te doen, lag een samenwerking in de regio voor de hand. “Vanaf het begin hebben wij eigenlijk een afspraak met TV Zaansport in Zaandam. Wij richten ons meer op de volwassenen binnen de doelgroep en zij houden zich meer bezig met de jeugd. Inmiddels organiseren we wel beide een eigen toernooi, maar deze afspraak bestaat nog steeds. We doen het vooral op deze manier om niet in elkaars vaarwater te zitten.”

Nu heeft De Cromme Bal 15 vaste G-tennisleden. “Eigenlijk 17, we hebben twee leden ‘in ruste’”, voegt Bakker toe. Het hele jaar door staat er zaterdagochtend een G-tennistraining op het programma en jaarlijks wordt er dus een zeer succesvol toernooi georganiseerd. Een geweldig resultaat, maar het is ook hard werken. “Onze tennistrainster is heel belangrijk, zij zet zich enorm in voor de G-tennissers. Toen we begonnen heb ik wel goed met haar gesproken, gevraagd of zij het een goed plan vond. Ze was direct laaiend enthousiast. Vervolgens hebben we samen een workshop G-tennis bij de KNLTB gedaan. En ik heb mijn plan hier en daar op de club laten vallen, om de stemming te peilen. Het enthousiasme bleek heel groot! Ik had direct zes à zeven vrijwilligers bij elkaar die wel wilden helpen.”

Veertien buddy’s

Inmiddels is de groep vrijwilligers gegroeid tot veertien. Buddy’s noemen ze ze bij De Cromme Bal. “Bij een reguliere training zijn er altijd vier buddy’s aanwezig, ze rouleren van week tot week. Ze gooien tijdens de trainingen bijvoorbeeld de ballen aan en zorgen ook vaak dat de bal in het spel blijft. De trainingsgroep is al zo groot dat we heel regelmatig op twee of drie banen spelen en ook variëren in niveau. Dan zijn de buddy’s echt onmisbaar. En bij het open toernooi is dat ook zo.”

Bij het jaarlijkse Open G-tennistoernooi van De Cromme Bal zijn alle veertien buddy’s van de partij. Tijdens de laatste editie waren er immers 32 deelnemers en dan is er veel begeleiding nodig. Voor de G-tennissers van de vereniging, maar eigenlijk voor alle G-tennissers in de regio is het evenement hét sportieve hoogtepunt van het jaar. “Dit toernooi richt zich dus vooral op de volwassenen, voor deelnemers vanaf 16 jaar met niet-aangeboren hersenletsel of een verstandelijke beperking”, licht Bakker toe. “Er worden alleen dubbelpartijen gespeeld en dat verdelen wij eigenlijk in drie niveaus. Op het laagste niveau spelen de deelnemers samen met een buddy. De bal mag twee keer stuiten en de buddy mag geen punten maken, die is er vooral om de bal in het spel te houden. Een niveau hoger mag de bal één keer stuiten en is de rol van de buddy iets kleiner en dan is er nog een dubbelvorm waarin koppels van twee G-tennissers tegen elkaar spelen. De buddy staat dan wel lang de lijn om te helpen. Er wordt ook in het enkelspel gespeeld in het G-tennis, bijvoorbeeld op het NK. Onze G-tennissers zijn daar echter nog niet aan toe.” 

‘Wachtlijst voor vrijwilligers’

Tijdens het jaarlijkse toernooi blijkt nog eens bij uitstek hoe belangrijk de vrijwilligers zijn. Veertien vrijwilligers een heel jaar en een hele zaterdag tijdens het toernooi bereid vinden zich in te zetten, kan echter een uitdaging zijn voor een vereniging. Zo niet bij het G-tennis in Krommenie. “We hebben eigenlijk een wachtlijst voor vrijwilligers bij het G-tennis”, aldus Bakker. “Mensen willen heel graag helpen en dat komt vooral door het enthousiasme van de G-tennissers zelf. Ze vinden het tennis geweldig, ze zijn echt altijd blij en vrolijk. In het reguliere tennis is er altijd hier en daar wel een keer wat gemopper, maar G-tennissers mopperen niet. En dus is iedereen enthousiast, hoe er ook gepresteerd wordt. Al slaat iemand tien keer mis, de sfeer is goed. Daardoor wil iedereen er graag bij zijn, dat geldt ook steeds vaker voor de familie van de deelnemers.” Bakker adviseert andere verenigingen die met G-tennis willen starten, ook vooral eerst op de club te peilen of dat enthousiasme er is. “Want dan kun je voldoende vrijwilligers op de been brengen. En het bestuur en de trainer moeten er natuurlijk voor open staan. Ga je echt beginnen, zorg dan ook voor een goed plan, een draaiboek. Dan kan je er echt een succes van maken.” Kijk hier voor meer informatie over het starten van G-tennis bij jouw vereniging.