KNLTB Vlag wapperen wind

Vrijwilligersdag is blijk van waardering en uitstekend bindmiddel bij De Kikkers

Tennisclub De Kikkers is met 1.100 leden zeker niet de kleinste club van Nederland, maar wordt desondanks door de mensen van de vereniging omschreven als een echte gezelligheidsclub. Leden hebben hart voor de vereniging en velen zijn bereid de handen zo nu en dan vrijwillig uit de mouwen te steken. Daar mocht best wat meer waardering voor zijn, zo redeneerde De Kikkers. Dus werd een aantal jaren geleden besloten een speciale dag te organiseren om alle vrijwilligers uitgebreid in het zonnetje te zetten. Zo’n dag bleek erg in de smaak te vallen bij de vrijwilligers en was daardoor direct een impuls voor de onderlinge binding.

Want dat effect is er onmiskenbaar als op een bepaald moment alle vrijwilligers bij elkaar zijn. Mensen spreken elkaar eens op een andere manier, hebben een geweldige dag waar maanden later nog over wordt gepraat. Tijdens de laatste editie van de vrijwilligersdag  ging de club met een bus vol richting Amsterdam, waar in een zogenoemde ‘smartlappenboot’ over het IJ werd gevaren. Op een oude schuit werd genoten van een hapje en een drankje en gedanst op muziek van typische Amsterdamse volkszangers als Johnny Jordaan, Willie Alberti en André Hazes.

Blijk van waardering

“We hebben er heel bewust voor gekozen het zo te doen in plaats van bijvoorbeeld elk jaar een borrel te organiseren”, vertelt Anne Marije van Nieuwenhuijzen, secretaris van De Kikkers. “Want dit doen we niet elk jaar. We sparen ervoor, zodat we eens in de drie jaar wat extra’s kunnen doen. En dan is het ook echt voor alle vrijwilligers, dus ook voor de mensen die in de tussenliggende periode gestopt zijn met een vrijwilligerstaak.”

De vrijwilligersdag is overigens niet in het leven geroepen omdat de club structureel te weinig vrijwilligers heeft. Het is vooral een blijk van waardering waarmee de onderlinge binding wordt versterkt, iets wat past bij de sociale vereniging die De Kikkers is. “Tot nu toe is het ook nog nooit zo geweest dat we voor vrijwilligerstaken helemaal niemand konden vinden. We steken er veel energie in om mensen te motiveren en gelukkig geven leden het vrijwel altijd ruim van tevoren aan als ze met een taak stoppen, zodat we voldoende tijd hebben om de ‘lobby’ voor een vervanger te starten.”

Binding van belang

De Kikkers heeft het goed kunnen redden de afgelopen jaren, maar dat betekent niet dat de club niet bekend met is de veelgehoorde uitdagingen als het op peil houden van het ledenaantal en het op de been brengen van voldoende vrijwilligers. Meer binding tussen leden onderling en tussen de leden en de club is dus in meerdere opzichten van belang voor De Kikkers. De vrijwilligersdag is een mooie blijk van waardering, maar kan dus ook heel functioneel zijn. “Het is voor die extra binding een prima middel, maar we denken heel vaak na over meer manieren om de binding te versterken. Dat doen we in het bestuur, maar wij staan op dat vlak ook erg open voor suggesties van onze leden. Mochten andere clubs nu overwegen om iets soortgelijks als onze vrijwilligersdag te organiseren, dan zou ik zeggen: zeker doen!”