KNLTB Vlag wapperen wind

Senioren+ combineren met Tennis Fit sociale en sportieve aspect bij TV Smash

Bij het werven van nieuwe tennissers voor de tennisclub wordt al snel gedacht aan het binden van jeugdleden. Toch valt er ook veel winst te behalen bij de wat oudere doelgroep. Met die gedachte rolde TV Smash uit Bergen op Zoom het programma Tennis Fit uit, speciaal voor sportievelingen tussen de 45 en 64 jaar. Mede dankzij de subsidie van de gemeente worden 22 tennissers uit die doelgroep met een totaalpakket op hun wenken bediend. En dat voor een aantrekkelijk tarief.

De uitstroom in de leeftijd 45 en 64 jaar is relatief hoog. Vooral blessures liggen eraan ten grondslag dat tennissers uit deze doelgroep besluiten niet langer op de tennisbaan te staan. Terwijl zij dit nog graag zouden willen. Het programma Tennis Fit zorgt ervoor dat senioren+ onder de juiste condities nog steeds hun favoriete sport kunnen beoefenen. Met een reeks tennislessen op maat, een toss onder begeleiding van een trainer én een expert meeting biedt je als club de mogelijkheid om de senior+ doelgroep te blijven betrekken bij de club.

Dick Waasdorp, lid van de technische commissie van TV Smash, ziet de senioren+ tennissers bij zijn vereniging helemaal tot bloei komen. “Er wordt onderling veel gelachen. Voor deze doelgroep is het sociale aspect heel belangrijk. We drinken tijdens de toss in de pauze altijd een kop koffie en zo leren mensen elkaar kennen. Er ontstaan zelfs vriendschappen. Heel laagdrempelig allemaal.”

Waasdorp vervolgt: “Daarnaast stimuleren wij hen om deel te nemen aan clubactiviteiten, om zo ook de andere leden te leren kennen. Zo help je de mensen om vitaal en sociaal actief te blijven.”

Fysieke test

Ook met de fysieke gesteldheid wordt rekening gehouden. Voordat de tennissers aan het Tennis Fit programma deelnemen, ondergaan zij een fysieke test bij een medisch specialist. Met de uitkomsten kunnen de tennislessen nóg beter op maat gemaakt worden. “Wanneer iemand last heeft van zijn knie, kunnen we voor deze persoon specifieke oefeningen samenstelling om deze te ontlasten” vervolgt Waasdorp. “Ook de andere expert meeting staat met blessurepreventie in het teken van de fysieke gesteldheid. We proberen de deelnemers bij te brengen dat zij een jaartje ouder worden en verantwoord moeten gaan sporten. Dat betekent dat zij niet meer alles moeten geven voor elke bal, maar dat zij doen wat ze kunnen.”

De reacties van de tennissers op het op maat gemaakt programma zijn zeer positief. “Het sociale aspect wordt gecombineerd met het sportieve. Daar heeft deze doelgroep behoefte aan. Ze zijn blij dat zij op hun eigen niveau kunnen tennissen, met bijvoorbeeld de groene bal. Wij merken ook dat de tennissers enthousiast zijn tegen andere mensen in hun eigen kring. Een aantal is door mond-op-mondreclame al bij ons terecht gekomen. Dat is de beste promotie die je kunt hebben. Met de subsidie van de gemeente hebben wij plaats voor in totaal 32 senioren+ tennissers en ik verwacht dat wij dit aantal op korte termijn zullen halen.”

Workshop Tennis Fit

Om leden van 45 jaar en ouder op een zo goed mogelijke manier les te geven, kunnen leraren de workshop Tennis Fit volgen. De tennisleraar leert welke aspecten een rol spelen bij deze doelgroep en hoe hij/zij de lessen daar het beste op kan inrichten. Er wordt aandacht besteed aan zaken die van belang zijn voor de Tennis Fit Training en de Trainers Toss zoals warming-up, het benaderen van de groep, de meest voorkomende blessures in deze groep en tips en oefeningen om deze te voorkomen. Voor het volgen van deze cursus ontvang je 5 PO punten. De kosten bedragen €52,- De eerstvolgende workshop wordt op donderdag 4 oktober gegeven in Assen. Schrijf je in via de cursuszoeker.