KNLTB Vlag wapperen wind

8 en 9-toernooi De Merenwijk groeit uit tot begrip in de regio

Vorig jaar nog vertelde LTV De Merenwijk hier op Centrecourt.nl over het succes van het open toernooi voor tennisleden met speelsterkte 8 en 9. Na een succesvolle start in 2014 met 75 deelnemers had de club in 2017 al 160 inschrijvingen. Aan de editie van dit jaar deden zelfs 200 mensen mee. “Dat is wel een beetje de max”, stelt voorzitter Jan Koppenhol. “Maar dat is ook prima. Er staat nu een geweldig evenement.”

De Merenwijk uit Leiden liep vóór 2014 tegen een probleem aan dat tennisverenigingen wel vaker tegenkomen; het open toernooi op de club is zeer succesvol en populair bij ervaren tennissers, maar door de groei blijft er steeds minder ruimte over voor de recreatieve tennisser. En dat terwijl zeker de helft van het ledenbestand van de club bestaat uit spelers van niveau 8 en 9. Daarom durfde De Merenwijk destijds de stap aan om een toernooi speciaal voor starters te organiseren. Er was aanvankelijk best wat weerstand, maar de club zette door en het bleek een gouden greep.

‘Simpelweg heel leuk en gezellig’
Dit jaar deden er 200 tennissers van niveau 8 en 9 mee. “Omdat het simpelweg een heel leuk, gezellig evenement is”, zegt voorzitter Jan Koppenhol. “Maar we hebben ook een uitstekende toernooicommissie die er alles aan doet om van het toernooi een succes te maken. En we hebben een goede sponsor. Dat is slijterij De Druiventuin uit Leiden, zij zijn ook naamgever van het toernooi. Om een voorbeeld te geven: de bondsgedelegeerde bij het toernooi wil dat eigenlijk niet langer zijn omdat ze zelf zo graag meedoet aan het toernooi. Dat zegt toch wel iets.” Bovendien draait het niet alleen om tennis. Elke dag zijn er hapjes in een ander thema en het toernooi, dat dit jaar liep van 11 tot en met 18 augustus, werd afgesloten met een feestavond.

Twee typen deelnemers
Een toernooi als dat bij De Merenwijk is dé gelegenheid voor onervaren tennissers om te proeven aan het spelen van wedstrijden. “Maar het deelnemersveld bestaat grofweg uit twee typen spelers”, aldus Koppenhol. “De beginnende tennissers doen mee, bij ons zijn dat veel relatief jonge mensen, veel dertigers. Maar ook de meer ervaren spelers die altijd puur recreatief hebben gespeeld en een 8 of een 9 op hun pas hebben staan. Beide typen spelers doen om zelfde reden mee. Ze willen meedoen voor het plezier en de gezelligheid, dat staat bovenaan. De regels zijn net wat minder belangrijk. Er is weinig onenigheid, de deelnemers zelf zijn heel flexibel en dat geeft het toernooi weer een heel toegankelijke uitstraling voor meer mensen. En een sponsor kan daarin ook weer een rol spelen. Wij geven de deelnemers ook altijd een goodiebag, zeker deze doelgroep vindt dat heel erg leuk.”

Met 200 deelnemers heeft het toernooi in Leiden dus min of meer zijn maximale capaciteit bereikt. Maar dat dat doet niks af aan de populariteit van het evenement en het feit dat het in de regio is uitgegroeid tot een begrip. Als Koppenhol gevraagd wordt wat zijn advies zou zijn voor andere clubs die iets soortgelijks willen opzetten, is hij duidelijk. “Speel altijd in een poulesysteem, want dan komt iedereen veel aan spelen toe en dat willen de deelnemers graag, daarom doen ze mee. Zoek een goede sponsor en zorg voor die aangename, ongedwongen sfeer!”    

De tips van TV De Merenwijk op een rij:

-          Zorg voor een actieve toernooicommissie

-          Zorg voor goede sponsor

-          Thema, hapjes en drankjes en een afsluitende feestavond zorgen voor gezelligheid

-          Een goodiebag wordt altijd op prijs gesteld

-          Speel in poulevorm zodat iedereen veel kan spelen