KNLTB Vlag wapperen wind

Startende clubs inspireren elkaar tijdens speciale padelmeeting

Het aantal verenigingen dat padel aanbiedt op de club of dit op termijn van plan is blijft groeien. Momenteel liggen er 137 banen bij 73 KNLTB verenigingen, terwijl er dit jaar nog minstens 60 banen op de planning staan. Inmiddels hebben deze clubs ervaring opgedaan over tal van zaken, zoals de hoeveelheid padelbanen, het soort lidmaatschap en het competitieaanbod. Verschillende clubs uit de regio IJmond en Leiden besloten daarom om begin juli die kennis met elkaar te delen via een zogenoemde padelmeeting. De reacties op de eerste bijeenkomst bij TV Pim Mulier waren positief en er is draagvlak voor een structureel padeloverleg.

Een gemêleerd gezelschap van clubs die reeds padel aanbieden tot aan verenigingen met plannen in de aanloopfase stak veel op van elkaars verhalen. “Iedereen had zich goed voorbereid en was leergierig om informatie op te doen”, vertelt vice-voorzitter van Pim Mulier Richard Veenhof. De Haarlemse club was met zeven aanwezigen, waaronder veel leden van de speciale padelcommissie, goed vertegenwoordigd. “De banen bij Pim Mulier worden zeer binnenkort opgeleverd, dus wij waren erg geïnteresseerd in de ervaringen van clubs die hun plannen al hebben uitgevoerd. Anderzijds konden clubs weer van ons aanlooptraject leren. Wij hebben grondig onderzoek gedaan naar wat padel kan betekenen voor de club. Vervolgens stemde afgelopen april de algemene ledenvergadering in met de voorgestelde plannen. Nu zijn wij bezig met hoe we het beste padel kunnen promoten in de regio, welk lidmaatschap het beste past bij de nieuwe situatie en hoe we de horeca kunnen exploiteren. Daarover hebben we veel ideeën opgedaan.”

Groei

Ook Sander Grijpstra van TV Bennebroek kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. “De gesprekken met collega’s en de KNLTB zijn ons goed bevallen. Het geeft nieuwe ideeën die je meeneemt in het proces. De planning is dat er in het voorjaar van 2019 padel gespeeld kan worden bij Bennebroek. Daarmee hopen wij in elk geval de daling in het ledenaantal te stoppen en hopen stiekem op een kleine groei. Maar het vergt tijd om erachter te komen wat wel en niet werkt. Dat je daarover kunt discussiëren met andere clubs is dan ook zeer prettig.”

Niet uitgeleerd

Wat Veenhof betreft blijft het niet bij deze ene meeting. “Ik denk dat we nog niet zijn uitgeleerd van elkaar. Het is interessant om te bekijken hoe bepaalde trajecten die clubs hebben ingezet verlopen. Daar worden we met z’n allen wijzer van. Een meeting eens per kwartaal of half jaar zou wat mij betreft daarom erg nuttig zijn. Dan kunnen ook wij onze ervaringen weer met andere verenigingen delen.”

Aan de slag met padel

Vraag je je af of padel ook iets is voor jouw vereniging? Wil je weten wat het precies kost om een padelbaan aan te leggen, of heb je andere vragen? Download dan dit stappenplan! Dit geeft antwoord op al je vragen, en laat je zien hoe je het beste te werk kunt gaan als je op jouw vereniging padel wilt gaan aanbieden.