KNLTB Vlag wapperen wind

Tennis Academy Effort creëert commitment bij ouders met transparante aanpak

Tenniskids is van groot belang voor de ontwikkeling van jonge tennissers door ze voldoende plezier en uitdaging te bieden, waardoor ze de sport graag blijven beoefenen. Daarbij staan natuurlijk de kinderen zelf centraal, maar ook de ouders vervullen een essentiële rol. Daarom is het belangrijk de ouders ook mee te nemen in het ontwikkelingsproces en de basisprincipes van en de visie achter Tenniskids. Bij gecertificeerde tennisschool Tennis Academy Effort houden ze daarom speciale ouderbijeenkomsten.

In het netwerk van gecertificeerde tennisscholen waarmee de KNLTB samenwerking in de Nederlandse jeugdopleiding, is Effort één van de 25 scholen die zich richt op de jeugd in de leeftijd tot 12 jaar. Juist omdat het relatief jonge kinderen betreft, is het belangrijk de ouders zorgvuldig te informeren en inzicht te geven in de begeleiding en ontwikkeling van de kinderen. Vandaar dat Effort kiest voor speciale ouderbijeenkomsten om de ouders alle relevante informatie te geven en de gelegenheid te bieden om vragen te stellen.

‘Goed uitleggen’

“Ouders van kinderen in Tenniskids rood en oranje, maken voor het eerst kennis met tennis en de precieze opzet van Tenniskids”, aldus Loet Baard, trainer en oprichter van Tennis Academy Effort. “Met de aangepaste materialen en kleinere banen zijn ook relatief jonge kinderen in staat rally’s te spelen en hun spel te ontwikkelen. Het beleven van succes is zo de basis voor plezier in de sport en de wil om de sport voor lange tijd te beoefenen. Deze ideeën achter de aanpak willen we de ouders goed uitleggen, mede daarom dus de bijeenkomsten. Dan leggen we de ouders ook uit waarom bewegingsvaardigheid en coördinatie veel aandacht krijgen en hoe we op basis van leeftijdsfase bepaalde aspecten trainen.”

Open en transparant

Deze uitgebreide ouderbijeenkomst volgt bij Effort op een reeks van tien lessen voor kinderen in het kader van ‘Maak kennis met Tennis’, waarmee de kinderen die nog geen tennislid zijn, met alle aspecten van de sport kunnen kennismaken. Ook tijdens de lessen worden de ouders nadrukkelijk bij de activiteit op de baan betrokken. Baard: “Ik print mijn lesvoorbereiding een aantal keren extra uit en deel ze voorafgaand aan de les uit aan de ouders ter inzage. Het is voor mij een ideale mogelijkheid om mij open en transparant op te stellen. Ik kan er bovendien prima mee duidelijk maken wat de verschillen met andere sporten zijn, dat er een bedoeling zit achter wat wij doen. Ik vertel de ouders als het ware; dit is hoe ik werk en jullie kunnen mij erover bevragen.” 

Waardering


En ook tijdens de World Tour krijgen de aanwezige ouders de nodige uitleg. “Zo’n drie à vier keer per seizoen leggen wij het belang van ‘fysiek trainen’ uit. Dat doen we tijdens de warming-up van de kinderen. Tijdens zo’n warming-up wordt steeds een andere coördinatievaardigheid uitgelicht.”

Het bindende effect richting de ouders van de aanpak van Effort mist zijn uitwerking niet, zo constateert Baard. “De transparantie in hoe wij werken, het feit dat wij bereid zijn de ouders overal in mee te nemen, wordt enorm gewaardeerd.” Bovendien levert het de tennisleraren zelf ook weer een groot voordeel op. “Door open te zijn over je handelingen en het delen van je visie betrek je de ouders, maar wordt ook vooral het vakmanschap van de leraar benadrukt.”