KNLTB Vlag wapperen wind

LTC De Zoom haalt alles uit padel

Padel kan tennisverenigingen in veel opzichten iets extra’s bieden. Bij LTC De Zoom geloofden ze daar ook in en daarom werden in het voorjaar van 2017 twee padelbanen geopend. De Zoom had de financiële mogelijkheden om de padelbanen aan te leggen, een luxe die niet elke club heeft, zo beseft voorzitter Edwin Doomen. De manier waarop de club te werk ging en het enthousiasme waarmee het project werd gerealiseerd, kan echter veel clubs inspireren. “Wij zien ook de ontwikkelingen, dat het lang niet voor elke club makkelijk is het ledenaantal op peil te houden. Daarom willen we vooruit blijven kijken, de leden weer iets nieuws bieden.”

Bovendien kon een nieuw, aantrekkelijk spel als padel op de club wellicht ook de druk op de tennisbanen wat verlichten. Want met 1.000 leden op tien tennisbanen was die druk er best. “Dus zijn we padel echt gaan onderzoeken”, zegt Doomen. “Wat is het nu precies en zou het voor ons van toegevoegde waarde zijn? We zijn met een bus met een behoorlijk aantal leden naar Den Haag gegaan om zelf padel te spelen. Het was een groep met alle leeftijden, van jong tot oud. Onderweg kwamen de vragen al los. Wat kost dat eigenlijk en creëert het niet te veel lawaai? Maar nadat ze het hadden geprobeerd, was iedereen heel enthousiast. Toen zijn we het plan gaan uitwerken.”

Padel als blikvanger

De uitwerking werd de taak van een commissie die alle aspecten onder de loep nam. Daarbij waren onder andere een lid met een financiële achtergrond en een architect betrokken. “Met de architect hebben we nauwkeurig bekeken op welke plek de padelbanen moesten komen, zodat ze goed zouden opvallen. Dat is ook iets wat ik elke verenging zou willen adviseren; besteed voldoende aandacht aan de locatie, geef de banen een prominente plek. Als je bij onze club op de parkeerplaats kwam aanrijden, keek je recht tegen een haag. Die haag hebben we weggehaald en daar zijn de padelbanen gekomen. Het zijn echte blikvangers.”

Leden informeren

Vervolgens was het tijd voor een informatieavond voor de leden. “Toen wij ons huiswerk hadden gedaan, wilden we de leden ook goed informeren. Op die avond is ook iemand van de KNLTB komen vertellen wat padel voor een tennisvereniging kan betekenen, heeft een banenleverancier iets verteld over eisen die aan de banen worden gesteld en hebben we laten zien waar het geheel moest komen. En we konden iets meer inzicht bieden in het financiële plaatje. We hadden het geld voor de aanleg beschikbaar en dat maakte het mogelijk de leden naast tennis ook padel te bieden voor hetzelfde lidmaatschap. Met 120 euro per jaar vragen wij al niet een torenhoge contributie. Dat is mogelijk omdat we meer dan 1.000 leden hebben. Bovendien hebben wij allweather-banen, spelen we najaars- en wintercompetitie, er kan eigenlijk het gehele jaar worden getennist. En dus is ook de bar het hele jaar open, dat scheelt ook financieel.”

‘Van mond tot mond’

De Zoom deed daarnaast nog een extra investering om het hele tennispark op te knappen met onder meer nieuwe betegeling en beplanting. Als padel dan toch moest opvallen, dan het liefst op een schitterend tennispark.

Nu zijn de padelbanen in gebruik en is de aantrekkingskracht duidelijk. Dat bleek al kort na de opening, toen steeds meer leden gebruik maakten van de padelclinics die op de banen werden aangeboden. “Verder hebben we padelrackets gekocht die we op de club voor een klein bedrag verhuren, die hoeven mensen dus ook niet zelf te kopen. Naast de clinics integreren we padel nu ook in steeds meer events zoals toernooien en nemen we deel aan de padelcompetitie. Aan die padeltoernooien kunnen leden en niet-leden meedoen. En ook leden van andere clubs kunnen deelnemen aan een clinic en op onze banen spelen. Ze betalen iets voor de huur van de banen en kunnen het gewoon uitproberen. Op die manier zijn er al mensen geweest die naast een tennislidmaatschap elders toch bij ons lid zijn geworden, omdat ze zo graag willen padellen. En het is zelfs voor één van de nabij gevestigde scholengemeenschappen al een plek geweest om regelmatig de sportles te geven. Het gaat nu van mond tot mond. We hebben zelfs zeven Spaanse nieuwe leden.”

Cursus voor tennisleraren

Ten slotte is ook de KNLTB onder de indruk van hoe De Zoom met padel omgaat en het op de vereniging presenteert. Daarom wordt de cursus padel voor tennisleraren naast Den Haag vanuit het CIOS nu ook in Bergen op Zoom gegeven. “Het CIOS is hier dus kind aan huis, ook dat is heel erg leuk. Die leerlingen komen hier ’s ochtend, krijgen hier de lunch en zijn verder de hele dag op de baan.”

Doomen is blij met het verloop van het hele padel-project bij De Zoom. En ter afsluiting benadrukt hij nog een keer zijn belangrijkste advies aan andere verenigingen die padel overwegen. “Als je het doet, zorg dan dat het opvalt, maak het belangrijk. Kies voor de banen geen plek op een veldje achteraf, maar creëer een prominente plek, zodat het iedereen opvalt.”