KNLTB Vlag wapperen wind

Aangepast tennis geworteld in organisatie TV Rijnhuyse

Wat begon met een zogenoemd ‘uitzwaai-evenement’ voor de Nederlandse paralympische rolstoeltennissers voorafgaand aan Rio 2016, is uitgegroeid tot een structureel tennisaanbod voor rolstoel- en G-tennissers. TV Rijnhuyse besteedt veel aandacht aan aangepast sporten en is zich hiermee bewust van zijn maatschappelijke rol.

De uitzwaaidag, waarbij de beste rolstoeltennissers acte de présence gaven bij de Nieuwegeinse club, maakte veel los bij de aanwezigen. Het was voor de vereniging min of meer het startsein om structureel aan de slag te gaan met aangepast tennis. “Tijdens de dag waren niet alleen betrokkenen van de club aanwezig, maar ook organisaties uit de omgeving”, haalt voorzitter Rick van Midde op. “Een daarvan was zorginstelling Reinaerde en zij namen een aantal cliënten met een verstandelijke beperking mee. Zij werden zo enthousiast van tennis dat wij serieus aan de slag gingen om iets voor deze doelgroep te kunnen betekenen. We startten met onderzoek en gingen met organisaties in gesprek om het tennisaanbod voor aangepast tennis betaalbaar te maken.”

‘Laagdrempelig en plezier voorop’

Rond de Dirk Kuyt G-tennisclinic in maart 2017, die ook werd gehouden op de accommodatie van Rijnhuyse, meldden de eerste G-tennissers zich voor een lidmaatschap bij Rijnhuyse. “Toen waren het er drie, inmiddels zitten we op acht G-tennissers”, is Van Midde trots. ,,Zij krijgen les van twee tennisleraren met een specialisatie in het geven van G-tennislessen. Zij worden ondersteund door onder andere tennissers uit onze jeugdselecties. Elke zaterdagochtend krijgen de tennissers een uurtje les. Heel laagdrempelig allemaal en precies aangepast aan hun kwaliteiten. Plezier staat met alles wat we doen voorop. Ook verzorgt de club het vervoer en zorgen we er altijd voor dat we na afloop nog even gezellig napraten in de kantine met een koek en wat te drinken.”

Volgens Van Midde werkt mond-tot-mondreclame nog het beste om de initiatieven van Rijnhuyse het podium te geven dat het verdient. “Voor G-sporters voelt het alsof zij een extra drempel over moeten om te gaan sporten. Goede verhalen van bekenden werken daarom het beste. Op die manier zijn de meesten bij ons terecht gekomen.”

Clinic

Het plafond wat betreft het aantal G-tennissers is langzaam in zicht voor Rijnhuyse. Van Midde: “Meer tennissers betekent dat de druk op de organisatie groter wordt. Er zal een extra trainer bij moeten om de G-tennissers op de juiste manier les te geven. Daar zitten kosten aan vast, maar voor het grootste gedeelte doet de club het vanuit zijn maatschappelijke rol. Het is goed om hieraan een bijdrage te leveren. Deze zomer gaan we voor het eerst ook een stap buiten de club zetten. We bezoeken een clinic tijdens ‘The Hague Open’. Even uit de vertrouwde omgeving is goed voor de ontwikkeling van de G-tennissers. Daarna gaan we snel weer terug naar de club om gezellig te barbecueën.”