KNLTB Vlag wapperen wind

Opleiding padel voor tennisleraren: ‘Volledig op de hoogte van de sport’

Padel in Nederland maakt een stormachtige ontwikkeling door. Steeds meer tennisclubs beschikken over één of meerdere padelbanen en steeds meer spelers komen in aanraking met de dynamische sport. Het biedt kansen voor tennisleraren om deze groeiende doelgroep te bedienen met hoogstaande en specifieke padellessen. De opleiding padel voor tennisleraren biedt hen deze handvatten. “Padel wordt gespeeld in een compacte omgeving. Met de opleiding weet je exact hoe je hierin een kwalitatief hoogstaande les moet geven.”

Veel technieken uit de tennissport komen terug in padel. Toch heeft de sport ook zijn eigen typische eigenschappen, waardoor de tennisleraren met specifieke oefenvormen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de padelspelers. De opleiding bestaat uit een E-learning- blok van vier uur, vier cursusdagen en een proeve van bekwaamheid (PvB). Tijdens de cursusdagen wordt aandacht besteed aan de spelregels en historie van padel, wordt kennis opgedaan over de aanleg van padelbanen, komt de meerwaarde van padel voor de tennisvereniging aan bod en doe je kennis op over specifieke materialen als rackets en ballen.

‘Belangrijke verschillen met normale tennisles’

Stefan Tewes heeft er reeds drie cursusdagen op zitten en is enthousiast over de opleiding. “Het leuke van de opleiding is dat je zelf eerst wordt uitgedaagd om padel onder de knie te krijgen, om deze vaardigheden daarna te vertalen in een praktijkles. Er zijn overeenkomsten met het geven van een normale tennisles, maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen.”

 Tewes stipt vooral de veiligheid van de padelles aan. “Met de ‘kooi’ waarin padel gespeeld wordt is de omgeving een stuk compacter. Als tennisleraar moet je je goed bewust zijn van de veiligheid van de omgeving. Op de normale tennisbaan gebeurt het minder snel dat tennisballen op het speelveld een gevaar vormen. Met de opleiding leer je goed om te gaan met de organisatie van de les. Daarnaast is de tactiek van padel anders en daar kun je met specifieke oefeningen mooi op inspelen.”

‘Goede oefenvormen aanbieden’

Tennisleraar Rob Simon daarentegen start volgende week met de opleiding. Hij kwam onlangs in aanraking met padel en is sindsdien gek van het spelletje. “TC Maaspoort, de club waar wij met onze tennisschool lesgeven, benaderde ons om de padellessen te verzorgen. We gaven hier al een beetje uit de losse pols padelles, maar het prikkelde mij om de leden van de club een les met goede oefenvormen te kunnen aanbieden. De opleiding padel voor tennisleraren sluit hierbij perfect aan. Daarnaast ben je volledig op de hoogte van de sport.”

Simon verwacht dat padel de komende jaren in populariteit blijft stijgen. “Er is steeds meer vraag naar padel en bij steeds meer clubs is het mogelijk om padel te spelen. Het aantal vakkundige leraren die goede padellessen kunnen geven kan daarom niet achter blijven. Ik zie de opleiding daarom als een waardevolle investering in mezelf.”

Aanmelden en PO punten

De kosten voor de cursus bedragen 375 euro per persoon. Het betreft vier lesdagen (van 08.00-14.00 uur, of van 09.00-15.00 uur), waarbij theorie en praktijk afgewisseld worden. De kosten van de PvB bedragen 115 euro per persoon. Na het behalen van de cursus worden er 6 PO punten bijgeschreven. Na het succesvol voltooien van de PvB’s volgen er wederom 6 PO punten. Meld je aan via de inschrijfpagina. Meer informatie en de locaties van de opleiding vind je op Centrecourt.nl.

In het najaar zullen wederom padelopleidingen aangeboden worden, waarbij ook de Nederlandse nummer 1 en 2 padel (Bram Meijer en Uriël Maarsen) de opleiding gaan verzorgen.