KNLTB Vlag wapperen wind

Ontelbare initiatieven bezorgen TC Nienoord Provinciale Vrijwilligersprijs

Tennisaanbod voor vluchtelingen en mindervaliden, een bloeiende vijver van leden die actief tennislessen volgen, een clubhuis dat voldoet aan de moderne eisen. Het is een greep uit de initiatieven die TC Nienoord dankzij de inzet van zijn grote groep vrijwilligers heeft kunnen realiseren. De Groningse tennisclub betrekt zijn vrijwilligers structureel bij het bedenken en uitwerken van plannen. Het succes bezorgde Nienoord onlangs de Provinciale Vrijwilligersprijs. “Dat hebben we samen met een aantal vrijwilligers gevierd”, vertelt voorzitter van de club uit Leek Jos Brunninkhuis trots.

De bereidheid van de lokale gemeenschap om iets voor TC Nienoord te betekenen is volgens Brunninkhuis groot. “Het is een sneeuwbaleffect. Mensen zijn trots op de successen die zij opzetten en worden daarmee enthousiast om nog meer te betekenen. Daarnaast zien ook anderen welke mooie initiatieven wij bij de club realiseren en dat motiveert hen om aan te sluiten. Iedereen wordt bij ons ingezet op zijn eigen kracht.”

'Sterke basis'

“Wij belonen de vrijwilligers met aandacht en organiseren geregeld iets leuks om hen te bedanken voor hun inzet”, vervolgt vicevoorzitter Henk van Roon. “Zo zorgen zij ervoor dat onze basis sterk blijft en we vast kunnen houden wat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Maar de energieboost die iedereen krijgt wanneer een actie aanslaat; die is onbetaalbaar. Neem de actie waarbij we vluchtelingen uit een AZC afleiding hebben kunnen bieden door tennisclinics aan te bieden. Het is belangrijk dat je je als tennisclub inzet voor de gemeenschap. Dat levert ons een positief imago op en een goede band met de gemeente.”

Pitch

Het goede werk van TC Nienoord viel ook in de smaak bij de Provincie Groningen. Toen het bestuur van TC Nienoord kennisnam van de Provinciale Vrijwilligersprijs, bedacht het zich geen moment. “Hier maken we best wel een kans, was onze gedachte”, zegt Brunninkhuis. “De pitch die wij schreven met de mooie initiatieven en de rol voor onze vrijwilligers hierin viel blijkbaar in de smaak bij de jury. We eindigden bij de laatste twee en hoorden op de avond zelf dat we de prijs wonnen. Dat was voor ons en voor de twintig meegereisde vrijwilligers een grote eer.”

Goed doel

Voor het geldbedrag van € 3.000 wordt eerdaags een mooie bestemming gereserveerd. “Een gedeelte gaat naar de vrijwilligers zelf en voor het overige bedrag gaan we samen een mooi doel bepalen”, weet Van Roon. “Dat kan ook voor een deel een goed doel zijn. De leden hebben hier een belangrijke stem in. Maar het meest trots zijn wij op de eer. Dat geeft de hele club weer extra stimulans om door te gaan.”