KNLTB Vlag wapperen wind

Jeugdleden Eindenhout vaker op de baan met horizontaal lessenschema

Bij LTC Eindenhout in Haarlem willen ze de binding tussen jeugdleden en de club versterken door de jeugd meer speelmomenten op de club te bieden, in grotere groepen, ingedeeld naar niveau. De vereniging startte vorig jaar met Team Tennis voor kinderen in Tenniskids oranje en rood. Het principe betekent dat er twee inloopmomenten zijn waarop de kinderen kunnen komen opdagen voor een extra speelmoment naast het wekelijkse lesuur. Inmiddels heeft Eindenhout deze horizontale planning ook ingevoerd voor alle jeugdtrainingen.

“We zijn inderdaad in 2017 begonnen met Team Tennis”, aldus Antonie van Schendel, lid van de jeugdcommissie bij Eindenhout. “De meeste kinderen in rood en oranje kwamen voor één lesuur per week naar de club. We wilden ze meer bieden. Meer momenten om naar de club te komen, aantrekkelijke spelvormen die passen bij hun leeftijd en mogelijkheden, onder gediplomeerde begeleiding en in grotere groepen, zodat ze veel anderen ontmoeten waarmee ze kunnen tennissen.”

Meer spelinzicht en teamgevoel

De juiste oefeningen en spelvormen hanteren, luistert nauw, zo weet Van Schendel. “We wilden meer speelmomenten, maar de kinderen moeten er ook optimaal plezier aan beleven. Dus spelvormen die hen de mogelijkheid bieden echt rally’s en wedstrijdjes te spelen, zodat hun spelinzicht verbetert. Ze moeten bedrevener worden in het beoefenen van de sport, zo is dat nu eenmaal bij tennis. Dat faciliteren wij.” Er zijn per week twee momenten beschikbaar naast het vaste lesuur en de kinderen kunnen één van deze momenten kiezen.

Team Tennis sloeg aan, in het eerste jaar maakten zo’n veertig kinderen er gebruik van. Om die reden, maar vooral ook op initiatief van de tennisleraren Jaap Heesen en Martijn van den Hurk, besloot Eindenhout dit jaar voor alle jeugdtrainingen een horizontale planning te gaan hanteren. “Je moet het eigenlijk zien als een evolutie van Team Tennis. Want de indeling van de trainingen is vergelijkbaar. Meerdere inloopmomenten, grotere groepen en ingedeeld naar niveau. Vrijwel alle jeugdleden trainen nu meer dan eens per week.”

Aanwas

Het is een vorm van jeugdbeleid die de KNLTB ook stimuleert: trainen in grote groepen, meer binding met de club en de benadering van tennis als teamsport. Het moet ledenbehoud sterk ten goede komen, maar als het aan Eindenhout ligt, heeft het op termijn ook effect op de aanwas van nieuwe jeugdleden. “Zodat we uiteindelijk in aantal jeugdleden weer wat gaan groeien. Overigens zijn we in dat opzicht vrij stabiel hoor. We hebben zo’n 180 jeugdleden op een totaal ledenbestand van 800.” Of de horizontale planning dat effect gaat hebben, is nu moeilijk te zeggen. “We zijn net begonnen. We moeten zien waar we over twee à drie jaar staan.”

Eindehout heeft veel contact met andere verenigingen in het Haarlems Tennisnetwerk, een zeer succesvolle regionale samenwerking op het gebied van tennis. “We hebben er ook een presentatie gehouden over de manier waarop wij Team Tennis zijn gestart. Er is veel animo voor! Het is heel goed om dit soort initiatieven te delen met andere clubs. Uiteindelijk zijn wij er ook mee begonnen toen we het bij een andere vereniging hadden gezien.”