KNLTB Vlag wapperen wind

Voormalige Nederlandse toptennissers slagen voor versnelde trainersopleiding

Het is een surplus aan tenniskwaliteiten en -ervaring dat deze week bij elkaar was in Zutphen. Daar waren vijftien Nederlandse voormalig tennisprofs uit de top-100 van de wereldranglijst bijeen om de versnelde cursus tot tennisleraar te volgen. “Deze groep kan zo veel kennis delen, dat is uniek en ook voor verbetering van de gehele trainersopleiding heel belangrijk.”

In Zutphen waren Miriam Oremans, Kristie Boogert, Marcella Mesker, Petra Kamstra, Noëlle van Lottum, Sjeng Schalken, Martin Verkerk, Peter Wessels, Jesse Huta-Galung, Edwin Kempes, Melle van Gemerden, Dennis van Scheppingen, Yvette Basting en Nicole Jagerman bijeen om de cursus te volgen. Bovendien was ook Technisch Directeur van de KNLTB Jacco Eltingh van de partij. Hij nam het initiatief om deze unieke groep samen te brengen. Alle deelnemers hebben een volledig voortraject gehad van 5 maanden, waarin ze alle theorie van de Tennistrainer KSS niveau 4 moesten bestuderen en een aantal delen van de Tennisleraar KSS niveau 3 opleiding.  Deze theorie is getoetst met exact dezelfde vragen als de normale opleiding met dezelfde normen. En nu was het deze week dus tijd voor het (praktijk)gedeelte van de C-opleiding en de daar aan gekoppelde praktijkexamens, bestaande uit de onderdelen scouten, trainen en coachen.

Schat aan ervaring

“Het eerste en misschien wel belangrijkste doel van deze cursus is het overbrengen van kennis”, zegt Jacco Eltingh. “Natuurlijk kunnen niet al deze mensen die kennis in hun huidige werk direct toepassen. Maar je betrekt ze wel, met deze cursus zitten ze toch nóg iets dichter op het Nederlandse tennis.” Overigens leert een willekeurige greep uit dit selecte gezelschap dat een groot deel nog steeds in het tennis actief is. Zo heeft Noëlle van Lottum haar eigen tennisschool, is Peter Wessels Hoofd Tennis in het nationale sportcentrum Zayed Sports City in Abu Dhabi, zijn Marcella Mesker en Kristie Boogert gerenommeerd tenniscommentatoren en begeleidt Sjeng Schalken toptalenten in dienst van de KNLTB. De praktijkervaring uit dit werk én uit hun profloopbaan is tijdens een opleiding als deze veel waard, zo blijkt. Eltingh: “Want bij de eerste online tentamens die ze thuis hebben gemaakt, zonder klassikale begeleiding, haalden ze toch allemaal hogere cijfers dan gemiddeld.”

Van grote waarde voor tennis

De mogelijkheid om de cursus versneld te doen, is een privilege dat deze cursisten toekomt op basis van hun uitzonderlijke tennisprestaties. Het betekent echter niet dat het ze deze week makkelijk werd gemaakt. Cursusdagen duren van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. En na de cursus moeten ze aan dezelfde verplichtingen voldoen als elke andere tennisleraar. Zo dienen ze elke twee jaar met bijscholing voldoende PO-punten te halen om hun licentie te kunnen verlengen. Bovendien kan deze versnelde cursus in verschillende opzichten van grote waarde zijn voor het gehele Nederlandse tennis. “Tijdens de workshops hier zijn al zoveel ervaringen en kennis gedeeld. Veel dingen die ik hier deze week heb gehoord, zijn voor mij bruikbaar bij het maken van keuzes in mijn werk voor de KNLTB.”

‘Heel bijzondere week’

Sjeng Schalken sloot de week donderdag tot zijn eigen vreugde succesvol af. “Ik ben cum laude geslaagd!”, aldus de voormalig nummer 11 van de wereld. Het was een leuke en zeer leerzame week, zo concludeerde hij. “Je hebt natuurlijk als tennisser op de baan gestaan, maar dat wil niet nog zeggen dat je kennis goed kunt overbrengen op anderen. Facetten als techniek en tactiek, daar weten wij als voormalig tennissers best iets van, maar over beschikbare lesstof en didactiek, het kunnen overbrengen van kennis, daar hebben we heel veel over geleerd. Maar ook over het fysieke en het mentale gedeelte heb ik veel opgestoken. Zeker door de wetenschap is de kennis over deze zaken veel groter dan twintig jaar geleden, toen ik zelf nog speelde. Dat gaat maar voort. Juist daarom is het ook belangrijk dat we aan bijscholing blijven doen.”

Schalken ondervond ook zelf dat met deze cursus een unieke hoeveelheid kennis en ervaring op het gebied van tennis werd samengebracht. “Ook na de lessen werd er nog lang over tennis doorgepraat. Er was eigenlijk de hele week sprake van veel verdieping. Het is van Jacco en de KNLTB een heel goed idee geweest om deze mensen op deze manier bij elkaar te krijgen, dat is anders bijna onmogelijk. Heel bijzonder!”

Input voor betere opleiding

De grote hoeveelheid kennis en ervaring maakte dit ook tot een uitgelezen groep om de kwaliteit van de opleiding bij te beoordelen. Eltingh is er zeker van dat de week ook in dat opzicht van grote waarde is geweest. “We hebben de afgelopen dagen alweer veel dingen gezien waarvan wij nu denken: dit moet we nog praktijkgerichter maken of dat aspect moet nóg iets meer aandacht krijgen. We komen steeds beter te weten waar de huidige opleiding aan moet voldoen. Deze mensen zijn op zo veel plekken op de wereld en op zo veel manieren met tennis in aanraking gekomen... Zij kunnen geweldige input leveren ter verbetering van deze opleiding. Dat is grote winst.”