KNLTB Vlag wapperen wind

TV Barendrecht maakt van Beachtennistoernooi doorslaand succes

Beachtennis is een attractieve en opkomende sport in Nederland die nadrukkelijk wordt ondersteund door de KNLTB. Bovendien kan het een prima reden zijn om samen te werken met andere sportverenigingen en lokale partijen in de omgeving. TV Barendrecht deed dat en zette op die manier een zeer succesvol beachtennistoernooi op, dat eind 2017 al zijn tweede editie beleefde. “Mede door de goede samenwerking is het zeer succesvol geweest”, blikt voorzitter van Barendrecht Leon van der Wilk terug.

Geïnspireerd in Rosmalen

Van der Wilk begon de activiteiten omtrent beachtennis met enkele clubgenoten vorig jaar zomer, toen nog als voorzitter van de activiteitencommissie van de club. “Tessa Vleugels en ik  zagen beachtennis van dichtbij tijdens de Ricoh Open in Rosmalen en toen werden we enthousiast! Na contact met een KNLTB Accountmanager besloten we zelf aan de slag te gaan.” Niet veel later, in juli van vorig jaar, was het eerste beachtennisevent van TV Barendrecht al een feit. Op zand bestemd voor beachvolleybal op sportpark De Bongerd, thuishaven van korfbalvereniging Vitesse, was het toernooi volledig volgeboekt met 32 deelnemers (16 mannen, 16 vrouwen) van tennispeelsterkte 2 tot en met 8, die mixed-dubbelpartijen tegen elkaar speelden. De zomerse avond in Barendrecht kreeg een echte strandsfeer door een passende aankleding met onder meer palmbomen, strandstoelen, cocktails en andere zomerse drankjes.

“Zoiets begint toch altijd met één à twee mensen die enthousiast over iets zijn en bereid zijn zoiets op te pakken”, stelt Van der Wilk. “En dan is het voornamelijk een kwestie van handelen. Wat hebben we nodig en wat moeten we doen om dit ook echt te organiseren? En niet onbelangrijk: hoe maak je het aantrekkelijk voor de deelnemers. Drankjes, maar ook een sponsor die een prijs te beschikking stelt, dat helpt allemaal.”

Samenwerking, verbinding

De locatie voor het toernooi was snel gevonden en juist daarbij was samenwerking essentieel. Van der Wilk: “We wisten dat op De Bongerd twee beachvolleybalvelden lagen die weinig werden gebruikt. De velden worden beheerd door buurtsportcoaches vanuit de gemeente en zij ondersteunden onze plannen ook direct. We hoefden ook niet zo gek veel aan te passen, de afmetingen van de velden en de hoogte van de netten kwamen al aardig in de buurt. Via de KNLTB hebben we de materialen kunnen lenen en de korfbalclub stelde de kantinefaciliteiten beschikbaar. Op deze manier was het echt een mooie samenwerking. En dat is ook wel iets wat wij vaak beogen, de verbinding leggen met andere verenigingen in de omgeving.” Verder staat wat TV Barendrecht betreft plezier voorop, maar er werd tijdens het toernooi ook op een behoorlijk niveau gespeeld. “Er waren zelfs enkele spelers die op landelijk niveau goed meedraaien!”

Derde toernooi in juni

Vanwege het succes werd er al in december al een tweede toernooi georganiseerd met een BBQ. “Gek genoeg was het volgens mij één van de eerste buitentoernooien beachtennis in Nederland. Het was ook wel een bijzondere sfeer, we hebben die dag zelfs sneeuw gehad.” En nu wordt er al gepraat over een derde toernooi. “Dat moet dan de eerste editie van de Barendrechtse beachtenniskampioenschappen worden. Wij zijn tot nu de organiserende vereniging geweest, maar nu willen we het echt samen met een andere tennisclub gaan doen, met TV Sitshoek uit Barendrecht. En weer in samenwerking met de buurtsportcoaches. We hopen dit in juni te kunnen doen.”

Toekomst

TV Barendrecht ziet de aantrekkingskracht van het beachtennis en realiseert zich ook goed de eventuele extra voordelen wanneer je iets dergelijks op je eigen terrein kunt organiseren. “Tot nu toe was de interesse boven verwachting, al waren de deelnemers wel voornamelijk mensen die al tennissen. Maar gezien de populariteit kan ik mij goed voorstellen dat een beachtennisveld bij ons op de club ook een boost voor het ledenaantal kan betekenen. Dat vereist een investering, maar die is eigenlijk nog best te overzien. Dit staat zeker op ons wensenlijstje!”