KNLTB Vlag wapperen wind

Senioren en licht dementerenden stralen op de tennisbanen van WTC Weesp

Als sportvereniging speel je een belangrijke rol in de lokale samenleving. WTC Weesp is zich bewust van zijn maatschappelijke functie. De club zet zich in om meer mensen te laten bewegen en biedt hiervoor sinds afgelopen zomer tennislessen aan voor senioren en licht dementerenden. “De mensen verlaten het park met een smile van oor tot oor”, vertelt voorzitter van WTC Cor Bavinck.

De voorzitter wilde graag iets doen aan het gat in de baanplanning tussen 12.00 en 16.00 uur. Hij schakelde de buurtsportcoach in om te kijken welke mogelijkheden er zijn. “Steeds minder mensen bewegen genoeg. Vooral bij ouderen is dat het geval”, weet Bavinck. “Wij als tennisclub kunnen daar iets in betekenen.”

Topdag

Zodoende kwamen de partijen in contact met zorgroep De Hogewey en werd er samen met de lokale overheid een concreet plan uitgewerkt om senioren en licht dementerenden een uur in de week tennisles te geven. De groep breidde al snel uit van vijf naar zo’n tien deelnemers. “Specifiek voor de laatste doelgroep wilde ik me sterk maken. Velen hebben nauwelijks beweging en sociale contacten. Door gezellig een uurtje te bewegen bij de tennisclub, met na afloop een drankje, hebben deze mensen elke week een topdag.”

De lessen zijn gebaseerd op de oefenstof van Tenniskids Blauw. “Samen met alle partijen en onder andere fysio’s en diëtisten hebben we bepaald in welke mate de mensen in staat zijn te bewegen. Met die informatie stelt onze tennisleraar de lessen samen. Het is heel laagdrempelig allemaal. Soms is het gooien van een bal al uitdagend genoeg. Voor de meesten is het een hele overwinning wanneer het lukt om een bal over het net te slaan. Zaak is wel om iedereen de aandacht te geven die zij verdienen, zodat elke deelnemer plezier heeft in de sport.”

Zelfvertrouwen

Bavinck haalt er een mooie anekdote bij. “Een van de deelnemers is een oud-lid van de tennisclub. Maar doordat hij langzaam dement raakte en daarna ook niet meer kon praten, stopte hij met tennis. Terwijl hij vroeger echt een aardig balletje kon slaan. Toen hij deelnam aan het project kreeg hij het gevoel dat hij echt nog wel wat kan. Daar kreeg hij weer zelfvertrouwen van. Mooi om te zien dat mensen helemaal opbloeien na een bezoek aan de tennisclub.”

Bavinck hoopt bij de volgende sessie, in het voorjaar, nog meer deelnemers te mogen verwelkomen. “Het doel blijft om zoveel mogelijk mensen meer te laten bewegen. Door je als club maatschappelijk in te zetten, kijken mensen met een positieve blik naar de vereniging. Wellicht dat op die manier nog meer mensen gaan tennissen. Dat is mooi meegenomen.