KNLTB Vlag wapperen wind

Zomeravondcompetitie biedt LTC Startbaan meer ruimte voor meer competitiespelers

Tijdens de Voorjaarscompetitie van dit jaar werden twee nieuwe competitievormen geïntroduceerd: de Zomeravondcompetitie en de 8&9-competitie. Het zijn twee belangrijke onderdelen van Competitie Nieuwe Stijl, waarmee de KNLTB over zo’n tien jaar een verdubbeling van het aantal competitiespelers naar 400.000 wil bereiken. De competitie is voor veel leden immers dé reden om elk jaar weer de baan op te gaan en competitiespelers blijven over het algemeen dan ook langer tennislid. Die boodschap is ook luid en duidelijk overgekomen bij LTC Startbaan. Daar begonnen ze dit jaar direct met de Zomeravondcompetitie.

De Amstelveense club streeft immers hetzelfde doel na: meer mensen competitie laten spelen. En omdat op de gebruikelijke competitiedagen de twaalf banen op het park al heel vol zijn, bood de Zomeravondcompetitie uitkomst. Drie teams schreven zich in.

Meer leden meer competitietennis

“We zijn ermee begonnen omdat ook wij uiteindelijk willen dat meer leden, in welke vorm dan ook, kiezen voor competitietennis”, stelt Rien Hogerwerf, Verenigingscompetitieleider bij Startbaan. “Maar de weekenden zijn vol, zeker nu ook de jeugd op zondag competitie speelt. Dan ga je kijken; is er in de breedte dan niks mogelijk? Dus hebben we direct toen de kans zich voordeed, Zomeravondcompetitie aangeboden! We waren heel blij met die mogelijkheid.”

Door de drukte in het weekend is het voor Startbaan al moeilijk om plek te bieden aan het huidige aantal competitiespelers, laat staan aan nieuwe deelnemers. De Zomeravondcompetitie is zo’n mooie kans omdat het een antwoord kan zijn op beide uitdagingen. Het kan de banendruk in het weekend enigszins verlichten en meer leden van Startbaan kunnen beginnen met competitietennis.

‘Aangename sfeer’

De drie teams die zich afgelopen voorjaar inschreven, bestonden allemaal uit nieuwe competitiespelers. Eén van hen was teamcaptain Willibrord Koot. Hij kijkt met veel plezier terug op de Zomeravondcompetitie. “Het was mijn eerste kennismaking met competitietennis en ik vond het erg leuk!”, aldus Koot. “Het was heel leuk om op bezoek te gaan bij andere clubs en de sfeer was heel gemoedelijk. Natuurlijk ben je tijdens het spelen weleens fanatiek, dat geldt voor allemaal, maar de sfeer was aangenaam, ook na de wedstrijden. We hebben eigenlijk altijd na de wedstrijden wel gezellig een drankje op het terras gedaan, het was over het algemeen ook prima weer.”

‘Niet tot half één op de baan’

In de Zomeravondcompetitie geldt standaard compact spelen: direct een beslissend punt bij de 40-40 en in het geval van een derde set een beslissende wedstrijdtiebreak tot en met tien punten, met twee punten verschil. Ook dat viel in de smaak bij de spelers. Koot: “Juist op zo’n doordeweekse avond wil je voorkomen dat je uiteindelijk tot half één op de baan staat. Het is fijn dat de wedstrijden er na een uur en een kwartier, hooguit anderhalf uur op zitten, ook als de score gelijk opgaat. Natuurlijk is de telling iets anders, zeker bij het mixen moet je even goed nadenken; wanneer serveer je op wie. Maar ook dat went.”

Uitkomst

Als het even kan, is Koot ook komende zomer weer van de partij in de Zomeravondcompetitie. “Ik heb ook wel nagedacht over de reguliere Voorjaarscompetitie, maar in het weekend zit mijn planning toch altijd redelijk vol. Ik ben juist heel blij dat er competitieaanbod doordeweeks bijgekomen is. Dat is voor mij echt een uitkomst. Hopelijk doen er komend jaar nog meer teams mee!”