KNLTB Vlag wapperen wind

Side-events belangrijk voor succes Rustenburg vrienden dubbeltoernooi

Hoewel het niveau van het deelnemersveld van het Rustenburg vrienden dubbeltoernooi bovengemiddeld hoog is, staat de gezelligheid voorop tijdens het evenement. Met veel side-events trekt de organisatie tennissers van alle categorieën. Zelfs topper Thiemo de Bakker deed mee tijdens de afgelopen editie, begin september bij de Amsterdamse tennisvereniging Chip & Charge. “Hoe gaaf is het voor recreatietennissers om op een laagdrempelig en gezellig toernooi samen of tegen toppers te spelen”, vat organisator Steven de Boer het toernooi samen.

Want daar waar het Rustenburg vrienden dubbeltoernooi eerder vooral bedoeld was voor de vooral sterkere tennissers, was er tijdens de afgelopen editie ook ruimte voor de recreant om deel te nemen. Toch zijn de wedstrijden op de baan van ondergeschikt belang. “Het gaat er vooral om dat iedereen terug kan kijken op een gezellig evenement”, belicht De Boer. “Side-events zijn daarvoor erg belangrijk. Tegenwoordig willen mensen meer dan alleen een wedstrijdje tennissen.”

Spellen

De aanwezige tennissers vermaakten zich, behalve met het toernooi, met verschillende spellen. Zo werd er padel gespeeld, kon men deelnemen aan een partijtje ‘tennis beer pong’, (met als bedoeling dat de speler de bal mikt in de emmers van de tegenstander) en vielen er prijzen te winnen door een tennisbal met veel snelheid precies door een gat te slaan. “Ook deden we tussendoor wat grappige dingen, zoals een groep danseressen die tijdens een wedstrijd de baan opkwamen. Er moet wat gekkigheid aan te pas komen om het leuk te maken. De wedstrijden van het toernooi moesten vooral fysiek niet te zwaar zijn. Vandaar dat we besloten om verkort te spelen, met bij deuce en zes punten een beslissend punt en een tiebreak bij 5-5. Daarnaast was iedereen welkom op onze feestavond. Voor de meeste toppers was dat het moment om naar huis te gaan.”

Met zo’n 150 toeschouwers kwam er ook behoorlijk wat publiek af op het toernooi, dat gehouden werd van donderdag tot en met zaterdag. “Promotie gebeurt voornamelijk via Facebook en mond-op-mondreclame. Het toernooi is vooral populair bij jonge mensen. Social media is dan natuurlijk erg geschikt. En de toptennissers die op het evenement afkomen maken het aantrekkelijk om even te komen kijken.”

‘Probeer te veranderen’

Volgens De Boer is het van belang onderscheidend te zijn van andere toernooien. “Kijk verder dan de traditionele toernooiopzet. Dat is in mijn ogen achterhaald. Probeer te veranderen en accepteer dat de opzet niet direct voor honderd procent perfect loopt. Vrijwel elke vereniging is in staat side-events te organiseren rond het toernooi. Een snelheidsmeter voor de service bijvoorbeeld is eenvoudig te regelen en zorgt voor plezier bij de meeste tennissers. Voor de volgende editie zijn wij van plan om nog meer recreanten te trekken, omdat wij vinden dat het Rustenburg vrienden dubbeltoernooi voor iedereen is.”