KNLTB Vlag wapperen wind

Medemblikker TC zet Tennisexperience in om leden binnenboord te houden

Bij Medemblikker T.C. staat 2017 in het teken van ledenbehoud. Uit de koker van een groep enthousiaste mensen rolde de Tennisexperience. Afgelopen voorjaar stelde de club het tennispark met volop vernieuwende activiteiten een week lang open voor iedereen die eens een racket wil vasthouden, maar zeker ook voor de eigen leden.

Een besturendag, een tennisclinic voor 50-plussers met tips over gezond sporten en blessurepreventie, een compleet opgetuigde spelletjesmiddag (bootcamp, ballenmachine, spelletjes, springkussen, tennis) voor de jeugd uit de groepen 3, 4 en 5, een mannenavond, een vrouwenavond en een Open Tennisdag, waaraan enkele plaatselijke ondernemers een bijdrage leverden op hun vakgebied; het is een greep uit de bomvolle week bij MTC.

Het resultaat: waar alle toernooien van tennisverenigingen in de omgeving van MTC te maken hebben met een terugloop van deelnemers, kwam de club van voorzitter Sjaak Beers bij het jaarlijkse open tennistoernooi uit op hetzelfde aantal inschrijvingen. De meeste deelnemers zaten ook nog eens in de groep met speelsterkte 8&9. Zij zien het blijkbaar zitten op een laagdrempelige manier wedstrijden te tennissen bij de club.

Ideeën lanceren

In het licht van het algemene beeld van teruglopende ledenaantallen, is Sjaak Beers bijzonder blij met het resultaat. Volgens hem is innovatie het toverwoord om leden binnen boord te houden en kan dat niet zonder enthousiaste commissieleden die meedenken. “Als we alles op z’n beloop laten, weet ik zeker dat een deel van onze 75 jeugdleden zich terugtrekt. Lid zijn van een club moet meer inhouden dan alleen tennisles en weer naar huis gaan. Je moet ideeën lanceren. Als we niets doen, zijn we over een paar jaar de helft van onze leden kwijt,” aldus Beers.

Na drie wijkentoernooien in drie jaar (waarvan de eerste een daverend succes was, de tweede heel goed en de derde al wat lastiger liep), kwam het organisatieteam bijeen. Conclusie: we gaan het anders doen. Compleet anders. Het is de vernieuwing waar Beers op doelt. “Je kunt de buurvrouw tijdens een buurttoernooi één keer vragen of ze wil tennissen en misschien nog een tweede keer, maar als het er niet inzit, dan is dat zo. Dan moet je met iets anders komen. En mensen die door de voordeur naar binnen komen, moeten niet direct weer door de achterdeur verdwijnen. Dan is alles voor niks geweest.”

Tips en trucs

Soms kan het heel simpel zijn; aan de 50- en 60-plussers heeft MTC, een club van 310 leden, gewoon gevraagd wat ze het leuk vonden om te doen. Zij hadden behoefte aan tips en trucs van een professionele tennisleraar, op het gebied van tennis maar óók op het gebied van gezondheid. “Dat we aan hun wens hebben voldaan, is zeer op prijs gesteld.”

Grootste successen van de Tennisexperience waren volgens Sjaak Beers de mannen- en vrouwenavonden. Tussen de tennispartijen door werd er door de mannen onder gepokerd en vermaakten vrouwen zich met massages en workshops. Ook de besturendag bleek een goede keuze. Bestuurders van de acht Medemblikker tennisclubs, die gezamenlijk ruim tweeduizend leden vertegenwoordigen, kwamen bij MTC bij elkaar. De wethouder van sportzaken presenteerde het kersverse (top)sportbeleid en vertelde over subsidiemogelijkheden. De verenigingsadviseur van de KNLTB sprak over ‘Competitie Nieuwe Stijl’ en er was een presentatie van Tennisschool Kennemerland. “Veel bestuurders wisten niet dat je ook subsidie aan kunt vragen voor evenementen. Hoe groot is de invloed van een tennisleraar op hoe leden de club ervaren? Over dat soort zaken hebben we met elkaar gesproken. Een zeer geslaagde dag.”

De club bij elkaar

De Tennisexperience kostte de vrijwilligers van MTC behoorlijk wat tijd en energie, maar het heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Beers: “In deze week hebben we de hele club bij elkaar gehad. We hebben mensen persoonlijk benaderd, de band onder leden is verstevigd. Er zijn app-groepjes ontstaan om tennisafspraken te maken. Dat zegt volgens mij voldoende.”