KNLTB Vlag wapperen wind

Wolfsbosch kiest ledverlichting: ‘besparing prettig, duurzaamheid een must’

Ledverlichting voor alle elf tennisbanen. Een aankoop van dergelijke grootte wil je als tennisvereniging natuurlijk weloverwogen doen. TV Wolfsbosch pakte die aanbesteding zorgvuldig aan en ging met diverse leveranciers in gesprek. Het koos uiteindelijk voor de led-armaturen van Philips Lighting. De club uit Brabant werd daarmee ook nog eens een pilotvereniging van Philips.

Een van de peilers van Philips is dat het zich meer en meer richt op het verlichten van sportvelden in Nederland. Die ambitie sprak het bestuur van Wolfsbosch aan en gaf de doorslag in de keuze om met Philips Lighting in zee te gaan. “We waren met verschillende partijen in gesprek”, beschrijft voorzitter Enrico Werneke het proces. “Wat betreft de kosten waren er eigenlijk nauwelijks verschillen. We informeerden naar de referenties van andere clubs en daar kwam Philips goed uit. Samen met de ambitie om samen te werken met sportclubs kozen we voor Philips.”

Pilot

Met een aanvraag voor ledverlichting voor liefst elf banen zag Philips mogelijkheden om met Wolfsbosch een pilot te starten. “Dan moet je denken aan het geven van feedback op het verloop van het traject”, vertelt Werneke. “Philips kan daarmee zijn diensten verbeteren. Wij kozen er bewust voor om direct alle elf de banen te voorzien van ledverlichting. Het werkt in onze ogen niet prettig om met twee verschillende lichtsystemen te werken. En aangezien onze baancapaciteit gedurende de week hoog is, is die investering goed te verklaren.”

Bij de financiering van de ledverlichting was men bij Wolfsbosch goed op de hoogte van de financiële mogelijkheden. “We maakten gebruik van de duurzaamheidssubsidie, waarbij we een aanzienlijk deel van de investering terug konden vragen. Daarnaast hebben we tegen een lage rente een lening af kunnen sluiten. De club was in staat de investering volledig met eigen middelen te betalen, maar dan zou onze liquiditeit onder druk komen te staan.”

Besparing en milieu

De investering in duurzame verlichting past in het beleid van de Wolfsbosch, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Werneke: “De investering in ledverlichting is na ongeveer zeven jaar terugverdiend. Natuurlijk is de jaarlijkse besparing die het oplevert erg aantrekkelijk, maar we streven ernaar een energiezuinige vereniging te zijn. Er moet zuinig omgegaan worden met het milieu. Vandaar dat we eerder energiezuinige apparaten hadden aangeschaft, zoals een verwarmingsketel met slimme thermostaat en een verbeterde koeling voor de frisdranken.”

Begin april is de ledverlichting officieel in gebruik genomen door de Brabantse club. “We bekijken nu hoe we de verlichting kunnen optimaliseren”, belicht Werneke de plannen voor de toekomst. “Bijvoorbeeld door het lichtsysteem te koppelen aan het afhangbord, zodat het licht alleen brandt als er gespeeld wordt. We zijn blij dat we de stap naar ledverlichting hebben gezet.”