KNLTB Vlag wapperen wind

Mensen met beperking onderhouden tenniscomplex Udenhout

Dagelijks zijn zo’n acht mensen met een licht verstandelijke beperking actief op het tenniscomplex van LTV Udenhout. De Brabantse club stelt zijn accommodatie beschikbaar als activiteitencentrum voor de lokale zorginstelling Prisma, die op zijn beurt de club helpt met het opknappen van allerlei dagelijkse klusjes. “Een win-winsituatie”, beschrijft voorzitter van Udenhout Cees de Graaf de samenwerking.

Udenhout profileert zich daarmee als Open Club. In een tijd waarin clubs moeite ondervinden bij het werven van vrijwilligers, is de Brabantse vereniging creatief aan de slag geweest. Enkele leden van Udenhout die betrokken waren bij de zorginstelling zagen kansen om de maatschappelijke diensten van de instelling te koppelen aan de tennisvereniging. De bewoners van Prisma met een licht verstandelijke beperking verrichtten immers al activiteiten bij het nabijgelegen landpark Assisië. “Er zijn bewoners die ervaring hebben met bijvoorbeeld groenvoorziening en horeca. Dat kan op de tennisclub ook, dachten de leden die met het idee kwamen”, vertelt voorzitter Cees de Graaf. “Toen eenmaal het contact was gelegd met de zorginstelling bleek dat zij ontzettend blij waren met de mogelijkheid om met ons samen te werken. Uiteraard waren wij dat ook. Want behalve dat wij iets doen voor de maatschappij worden wij ook ontzien in onze werkzaamheden.”

Plezier

Onder begeleiding van een professional van de zorginstelling houden de bewoners zich elke dag van negen tot vier bezig met veel uiteenlopende klussen. Van het verzorgen van de tennisbanen tot het bevoorraden van de kantine. Soms schieten ze zelfs bij in de bediening. “De zorginstelling zorgt voor het vervoer en de begeleiding, wij faciliteren in werkzaamheden en stellen daar een vergoeding tegenover”, beschrijft De Graaf de samenwerking. “Een bijkomend voordeel is dat er altijd iemand aanwezig is op de club. Dat is altijd handig wanneer er bijvoorbeeld leveranciers langskomen. Daarnaast hebben de mensen met een beperking écht plezier van hun werk. Zij voelen dat ze gewaardeerd worden. Daarnaast hebben zij leuk contact met onze leden.”

Tips

Volgens De Graaf zijn er zorginstellingen in heel Nederland die het zien zitten om samen te werken met sportclubs. De voorzitter adviseert clubs dan ook hiermee aan de slag te gaan. “Zorginstellingen zijn altijd op zoek naar manieren hoe zij activiteiten voor de bewoners kunnen organiseren. Zij hebben behoefte aan variatie in werkzaamheden, terwijl sportverenigingen op zoek zijn naar vrijwilligers. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is een vereniging een prachtige werkplek. Zoek daarom het contact, ook als de dichtstbijzijnde instelling een kilometer of vijftien verderop ligt.”

Udenhout probeert ook omliggende clubs te laten profiteren van het succes. “Ons tenniscomplex is onderdeel van een groot sportpark waar ook andere clubs zijn gevestigd. Wij proberen nu ook de voetbalclub te koppelen. Ook de manege op het park wil meewerken. Zo kan de zorginstelling weer variëren in de werkzaamheden en zorgen wij er met z’n allen voor dat ons hele sportcomplex onderhouden wordt. Een absolute win-winsituatie.”