KNLTB Vlag wapperen wind

Tenniskids Blauw bij TC Rulec: ‘Succesbeleving het belangrijkste’

Vanaf de meivakantie staan ook de allerkleinsten op de tennisbaan bij TC Rulec. De Limburgse club startte onlangs met Tenniskids Blauw en beschikt, na een succesvolle instuifmiddag, over een groep van acht enthousiaste talenten in de dop. Tennislerares Rinske Neele vindt de tennisvorm voor de jeugd vanaf vier jaar een verrijking. “De kinderen vertellen trots aan iedereen dat zij net als hun grote broer of zus nu ook op écht tennis zitten.”

Laagdrempelig

Het is op woensdagmiddag een gezellige boel op het tenniscomplex van de club uit Heythuysen. Neele is daar driekwartierlang met allerlei materialen in de weer om de kinderen zoveel mogelijk plezier te laten beleven aan tennis. “Omdat zij nog zo jong zijn doen we nog niet zoveel met een racket”, begint ze. “Maar ik probeer wel zoveel mogelijk oefeningen uit te zetten waarbij de bal of iets wat de bal vervangt een rol speelt. We spelen ‘hockey’, ‘jeu de tennis’ en proberen ballonnen hoog te houden. Allemaal heel laagdrempelige spellen waarbij wij de kinderen het gevoel geven dat zij erg goed zijn. Succesbeleving is erg belangrijk.”

Alle twintig lid

Moeite met het vinden van deelnemers aan Tenniskids Blauw hadden Rulec niet. “Toen we besloten om Tenniskids Blauw op te starten, hebben wij onze leden met kinderen enthousiast gemaakt om hun kind aan te melden voor de instuifmiddag. De kinderen konden vrijblijvend meedoen om te kijken of tennis iets voor hen was. Ook basisscholen en onze site zetten we in om de instuifmiddag bekend te maken. De twintig kinderen die op de proefdag afkwamen vonden het zo leuk dat zij allemaal lid werden. Voor acht van hen was Tenniskids Blauw het meest geschikt, de anderen stroomden door naar Tenniskids Rood.”

Basis onder de knie

Neele, die eerder de workshop Tenniskids Blauw volgde, ziet in de tennisvorm een belangrijke eerste stap in de tennisontwikkeling van een kind. “De kinderen maken kennis met tennis en alles wat daarbij komt kijken, zoals puntentelling, spelinzicht en techniek. Wanneer zij vervolgens doorstromen naar Tenniskids Rood, hebben zij de basis al onder de knie. Zo kan veel sneller worden overgegaan op het spelen met een racket. Ik hoor soms wat mopperende ouders die vinden dat hun kind te weinig met een racket speelt op trainingen. Door Tenniskids Blauw kunnen kinderen dus sneller overgaan op het spelen met een racket.”

Korte spanningsboog

Maar het meest belangrijk vindt Neele dat de tennisleraar zich kan verplaatsen in het kind. “Het moet niet te serieus zijn allemaal. Als een kind een vogel ziet vliegen, laat hem of haar daar maar even lekker naar kijken. De spanningsboog van kinderen in die leeftijd is sowieso heel kort. Door de trainingen leuk aan te kleden, met veel verschillende en makkelijke oefeningen, houd ik hun aandacht erbij. De reacties van de kinderen en hun ouders zijn erg positief, dus ik denk dat de oefeningen aanslaan”, besluit zij met een knipoog.