KNLTB Vlag wapperen wind

Tenniskids@School levert TVD Didam dertig nieuwe jeugdleden op

Dat Tenniskids@school een beproefd middel is om nieuwe jeugdleden te werven, blijkt wel uit de resultaten van TVD Didam. De Gelderse club zet in op de groepen 3 tot en met 7, omdat een groot deel van deze doelgroep zich in de ogen van het clubbestuur nog niet verbonden heeft aan een sport. Die aanpak werkte, want aan het einde het schooltennistraject zijn achthonderd kinderen voor het eerst in aanraking gekomen en tennis en verwelkomde het een kleine dertig nieuwe leden. “Het enthousiasme van de kinderen is schitterend om te zien”, vertelt bestuurslid en voorzitter van de technische commissie Will Bos.

De sleutel van het Tenniskids@school-succes is volgens Bos een goede relatie met basisscholen en gemeente. De combinatiefunctionaris, een persoon die zich namens de gemeente bezighoudt met sport, verzorgde het contact met de basisscholen. “Basisscholen zijn een ideale partner om mee samen te werken, omdat je daar je doelgroep in een veilige omgeving kunt bereiken”, zegt Bos. “De club onderhoudt goede contacten met de gemeente en dat werpt zijn vruchten af. De combinatiefunctionaris benadert op een positieve en enthousiaste manier de directeuren van de basisscholen. Niemand heeft tot nog toe ‘nee’ gezegd.”

Meerdere clinics

Samen met de tennisleraar van de club werd een serie van drie tennislessen in elkaar gedraaid. Bos benadrukt dat het van belang is om meer dan één clinic te verzorgen. “Eén clinic is niet genoeg. Je ziet al heel snel dat kinderen vorderingen maken. Zo krijgen zij er steeds meer plezier in en zullen zij tennis sneller omarmen als een gave sport. Maar eigenlijk zijn vanaf het begin de reacties van de kinderen zó positief. De tennisleraar wordt in het dorp begroet door de kinderen, zoveel indruk maakt het.”

Laagdrempelig

De meeste kinderen komen met de lessen voor het eerst in aanraking met tennis en beginnen dus op nul. Houd daarom de lessen zeer laagdrempelig, adviseert Bos. “In de eerste les laten we de kinderen spelletjes doen als hooghouden en stuiteren. In sommige gevallen behandelen we ook alvast de forehand. In de lessen daarna leer je ook andere slagen aan en voer je de moeilijkheidsgraad van de oefeningen op. De aangepaste materialen van Tenniskids helpen natuurlijk enorm om kinderen de beginselen van tennis aan te leren. De kinderen die het minder onder de knie hebben krijgen extra aandacht en begeleiding, zodat het ook voor hen leuk blijft.”

Gratis proeflessen

Als beloning voor hun inzet krijgt elke scholier na afloop van het schooltraject een tennisdiploma van de KNLTB. Met een begeleidende brief van TVD Didam worden de kinderen uitgenodigd om drie weken proeflessen te volgen op de club, om zo te ervaren hoe het is om te spelen op een tennisbaan. Bos: “Met de ouders van de kinderen die gebruikmaken van de proeflessen ga ik daarna persoonlijk in gesprek. Soms is het kind al zo enthousiast dat de ouders hem of haar vanzelf lid maken. Maar met persoonlijk contact kun je de ouders over de streep trekken. De kinderen die lid worden doen vervolgens mee met ons Tenniskids-programma. Het traject in 2016 heeft ons 28 nieuwe leden opgeleverd. Voor de gemeente een bevestiging dat de combinatiefunctionaris goed werk verricht en voor ons een stimulans om door te gaan met schooltennis. De sessies in 2017 lopen nog en ook daaruit verwachten wij nieuwe leden te mogelijk verwelkomen. Ik ben heel gelukkig met het resultaat.”