Transitie zorgt voor meer vrijwilligers bij LTC Hofgeest

LTC Hofgeest

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

De toplaag van de oude gravelbanen van LTC Hofgeest was in 2012 aan vervanging toe. Hierdoor stapte de tennisvereniging uit Velserbroek over op Probounce-banen. Maar de club, met een ledenbestand van zo’n 700 leden, was zich ervan bewust dat er veel mankracht nodig was om de transitie zo vlot mogelijk te laten verlopen. Hiervoor schakelde het de hulp in van de bestaande vrijwilligers.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Deze grote groep vrijwilligers werd niet alleen gevraagd of het zelf de handen uit de mouwen wilde steken, ook werd hen opgeroepen om in de omgeving te speuren naar nieuwe potentiele krachten. Daarnaast werd de nieuwsbrief ingeschakeld om vrijwilligers te werven. “Vóór de overgang werden de tennisbanen en het groen rondom de accommodatie onderhouden door een bedrijf. Maar eigenlijk wilden wij het grootste gedeelte van dit werk gewoon zelf doen”, vertelt Martin van Dijke, die bij Hofgeest het aanspreekpunt is voor de accommodatiezaken. “Het verhaal dat wij vrijwilligers zochten voor de transitie ging in de omgeving van mond tot mond. Spontaan meldden zich nieuwe vrijwilligers aan die graag een handje wilden helpen. Dit waren vooral mensen zonder baan die het leuk vonden om iets te doen. Bij ons is de regel: niks moet en alles mag. Doordat wij hen taken gaven waar zij goed in waren, werden de vrijwilligers benut in hun kracht. Zo ontstonden er werkgroepen en konden vrijwilligers die een keer geen tijd hadden om iets te doen zonder problemen overslaan. Het was heel vrijblijvend allemaal.”

Randzaken goed geregeld

Daarnaast zorgde Hofgeest ervoor dat de randzaken voor de vrijwilligers goed geregeld waren. Van Dijke: “De vrijwilligersgroepen werden voorgelicht over hoe zij het beste hun specifieke taken konden uitvoeren. Daarnaast investeerde de club in professioneel gereedschap, zoals een tractor, tuinblazers en snoeimachines. Het kwam geregeld voor dat er tegelijkertijd zo’n veertig vrijwilligers actief waren op de club. Er werd daarom altijd voor genoeg eten en drinken gezorgd. Van het eten van een gebakje tot aan het bakken van kilo’s vis: niks was te gek. Het zorgde ervoor dat er altijd een fijne sfeer hing op de club.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Binnen een half jaar was de overgang van gravel- naar Probounce-banen gerealiseerd. En behalve het feit dat LTC Hofgeest nu over een nog grotere groep vrijwilligers beschikt, heeft de wervingsactie de club ook een hoop geld bespaard. “Het onderhoud van de banen en het groen kostte de club bij elkaar ruim €40.000 per jaar”, weet Van Dijke. “Het grootste deel van deze kostenpost is door het werk van de vrijwilligers komen te vervallen. Daarnaast beschikt Hofgeest nu over een schitterend complex met tien verlichte tennisbanen. Voor de vrijwilligers staat er ieder jaar een gezellig uitje gepland waar altijd veel mensen op af komen. Op die manier laat de club weten dankbaar te zijn voor hun onvoorwaardelijke inzet.”