Cursus voor tennisleraar

Padel krijgt een steeds prominentere plek bij tennisverenigingen: het versterkt de vereniging, geeft een nieuwe dynamiek en zorgt voor vitalisering van diverse activiteiten binnen de vereniging en kan leiden tot aanwas van nieuwe leden. Ook aan de opleidingskant is verandering nodig want padel vereist nieuwe technieken, tactieken en inzichten. Veel komt weliswaar bekend voor, maar is toch net weer ietsje anders.

Dit jaar verwachten wij dat een steeds groter wordende groep spelers kennis wil maken met deze dynamische sport en de verenigingen zullen behoefte hebben aan enthousiaste leraren die ook verstand hebben van Padel. Speciaal voor tennisleraren heeft de KNLTB een cursus ontwikkeld, gericht op deze beginnende en recreatieve Padelspelers.

De bijscholing bestaat uit een E-learning- blok van vier uur waarmee je je door middel van zelfstudie kan verdiepen in onder meer de spelregels en historie van Padel, kennis opdoen over de aanleg van padelbanen, de meerwaarde leren inzien van Padel voor de tennisvereniging en kennis opdoen over specifieke materialen als rackets en ballen.

Hierna volgen 4 lesdagen, waarin wordt doorgebouwd op de reeds aanwezige competenties bij de tennisleraar zoals trainingen voorbereiden, uitvoeren en evalueren, maar ook niveaus inschatten en daar gerichte oefeningen voor bedenken en uitvoeren. Het verschil en de overeenkomsten tussen tennis en padel staan in eerste instantie centraal. Vanuit video-analyses van diverse niveaus padel (van beginners tot wereldtoppers) wordt aan de hand van een specifieke Padel-matrix een start gemaakt om uiteindelijk padel-lessen tot en met gevorderd niveau te kunnen aanbieden. Daarbij staan dynamische oefenvormen en het trainen vanuit diverse spelsituaties centraal. Ook Padelclinics komen daarbij aan bod. Per cursusdag staat men 4 uur op de baan, en 2 uur theorie. Tussen de cursusdagen is bewust een periode van een aantal weken opgenomen, waarin naast de eigen vaardigheid aan diverse gerichte opdrachten kan worden gewerkt. Op het einde van de bijscholing moet een eigen niveau 6 Padel zijn behaald, wat zal worden beoordeeld door de opleider. 

De cursus wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid (PvB, kosten € 115,- excl. BTW.) waarbij de cursist door middel van aangeleverd videobewijs en een dossier met o.a. voorbereiding en reflectie het gewenste eindniveau aantoont en hiermee een KNLTB Padel Instructeur licentie behaalt. De cursus levert 6 PO punten op en kost € 375,- excl. BTW.  Kijk voor meer informatie over en inschrijven voor de cursus in de bijscholingskalender.

Docenten

De bijscholing wordt gegeven door ervaren docenten, die zich specifiek en diepgaand in Padel hebben verdiept en erin geschoold zijn en dicht bij de praktijk van de tennisleraar staan. Bijna 200 tennisleraren zijn al geschoold en hebben deze cursus een 8+ gegeven als waardering voor de opzet, begeleiding en bruikbaarheid.