Tenniskrant zet open toernooien in gemeente Nieuwkoop op de kaart

Tennisverenigingen gemeente Nieuwkoop

De zomermaanden staan bij de meeste tennisliefhebbers in de Zuid-Hollandse gemeente Nieuwkoop met een rode stift gearceerd. Want in die periode houden alle zes de tennisverenigingen achtereenvolgens hun open toernooien. Veel tennissers doen mee aan de gehele serie. Bij Ruud Bos, toernooileider van LTV Zevenhoven, ontstond het idee om een tenniskrant uit te brengen waarin alle tennisclubs hun toernooi onder de aandacht konden brengen, om zo de reeks nóg populairder te maken. Het bleek een groot succes.

Krachten bundelen

Bos nam met zijn bedrijf de volledige redactie van de tenniskrant op zich. Elke tennisvereniging kreeg de ruimte om te vertellen wat hun toernooi zo uniek maakt, om zo (nog) meer deelnemers te trekken. “Clubs uit de kleine dorpskernen organiseren allemaal hun eigen toernooi. Veel tennissers hoppen van toernooi naar toernooi”, beschrijft Bos de situatie. “Hoe leuk is het om een gezamenlijke krant te maken waarin alle toernooien terugkomen? Als we de krachten bundelen kan iedereen daar z’n voordeel mee doen, dacht ik. En een bijkomend voordeel is dat de tennissport in z’n algemeen ook wordt gepromoot. Alle verenigingen waren enthousiast.”

Daan van der Pijl, wedstrijdleider van TC Langeraar, zag de tenniskrant vooral als een kans om de vereniging te promoten. “Het open toernooi bij ons op de club loopt al goed. Het aantal leden bij Langeraar kan daarentegen nog wel een zetje in de goede richting gebruiken. Daarom besloten wij om mee te doen.”

Publiekstrekker

Voor de insteek van de artikelen werden verschillende commissies binnen de club benaderd om leuke en interessante input aan te leveren. Van der Pijl: “Om nieuwe jeugdleden te trekken publiceerden wij onze activiteiten en algemene informatie over de club. Maar ook ons toernooi, het Strooplikkertoernooi, werd zeker niet vergeten. Het toernooi is uniek vanwege de prijs die je kunt winnen, namelijk een bronzen beeld van een strooplikker. Dat is een echte publiekstrekker. Dat kwam in het artikel goed naar voren.”

Behalve de bijdragen van de clubs waren ook Jan Siemerink en Sjeng Schalken bereid om mee te werken aan de tenniskrant.

Zo viel bij elk huishouden in de gemeente Nieuwkoop een gelikte tenniskrant op de mat. Ook de kantines van de deelnemende clubs werden voorzien van leesvoer. Bos: “De reacties van de tennissers waren erg positief en ook de clubs waren tevreden met het eindresultaat. Dat geeft mij een goed gevoel. Tijdens de volgende toernooiserie een nieuwe krant? Ik sluit het zeker niet uit.”

Unieke aspecten benoemen

“De hele opzet rond de krant is ons heel goed bevallen”, is ook Van der Pijl enthousiast. “Tijdens het toernooi kregen we veel leuke reacties van deelnemers dat we de club en tennis in een goed daglicht hebben gezet. Wij beschikken over veel creatieve vrijwilligers die geen moeite hebben om een aardig verhaal te schrijven. Het begint met de leuke en unieke aspecten van jouw toernooi of vereniging te benoemen. Die werk je uit en zo kom je tot een leuk artikel. Het effect van de tenniskrant is moeilijk te bepalen, maar aan de positieve reacties te zien heeft het voor Langeraar op veel vlakken een positieve bijdrage geleverd.”