Scala aan activiteiten maakt Bassie jeugdtoernooi uniek

TC Bas Dongen

Al veertig jaar is het Bassie jeugdtoernooi een populair toernooi in tennissend Nederland. Zowel prestatiegerichte als recreatieve tennissers komen af op het jeugdtoernooi van tennisvereniging Bas Dongen. Behalve het feit dat diverse onderdelen van het toernooi meetellen voor de nationale jeugdranglijst van de KNLTB, is het succes vooral te danken aan de vele activiteiten die naast het tennisspektakel georganiseerd worden. Tijdens de afgelopen editie in augustus deden ruim 125 kinderen uit heel Nederland mee.

Kampen betrekken bij organisatie

Beachtennis, bumpervoetbal, bingo, een casino-, barbecue- en discoavond; Bas Dongen haalt alles uit de kast om de aanwezige tennissers tussen de vijf en zeventien jaar te vermaken. Verschillende kampen uit heel het land weten de Brabantse plaats elk jaar te vinden. De toernooileiding schrijft actief tenniskampen aan om deel te nemen aan het Bassie jeugdtoernooi. “Wij zijn op dit moment alweer bezig met de voorbereidingen van het toernooi van volgend jaar”, vertelt voorzitter van de jeugdcommissie Linda van Hattum, die samen met collega Cristian Besems het toernooi coördineert. “Momenteel evalueren we de editie van afgelopen jaar en binnenkort benaderen we tenniskampen om deel te nemen. We betrekken hen ook bij de organisatie. We vragen welke zaken er niet mogen ontbreken, zodat het programma aansluit bij hun wensen.”

Bassie crew

De tenten worden opgezet op de nabijgelegen atletiekclub. Verder vinden alle activiteiten plaats op het complex van Bas Dongen. De club verzorgd een week lang elke dag het ontbijt, de lunch en het avondeten en organiseert de gehele dag door spellen, buiten het officiële gedeelte van het toernooi om. De voorbereidingen worden getroffen door een groot team vrijwilligers. Van Hattum: “We hebben commissies die gaan over de keuken, de activiteiten en het tennistoernooi zelf. Elke commissie heeft één leidinggevende die de coördinatie bewaakt tijdens het evenement. Maar we profileren ons wel als één toernooileiding. We lopen ook allemaal in dezelfde shirts met ‘Bassie crew’ op de rug. Elke vrijwilliger is enthousiast. Een aantal jaren geleden organiseerden we een bootcamp die door een militair helemaal was aangekleed. Doordat we zoveel organiseren heeft het toernooi door heel Nederland een goed reputatie opgebouwd.”

Punten en sfeer

Van Hattum beaamt dat ook de punten voor de KNLTB-jeugdranglijst een succesfactor zijn. “Zo weten ook tennissers die niet in groepsverband tennissen ons te vinden. Er kwamen tijdens de afgelopen editie zelfs spelers uit Duitsland en Maastricht. Zij komen voornamelijk voor de punten, maar de gezellige en fijne sfeer is voor hun het extra zetje om aan ons toernooi mee te doen. Wat ons opvalt is dat de sfeer op de kampen ook steeds beter wordt. Kinderen die uitgeschakeld zijn in het toernooi staan langs de kant spelers van andere kampen aan te moedigen. En voor hen zit het toernooi er natuurlijk niet helemaal op, want zij vermaken zich met alle activiteiten prima.”