Voorhoutse SVV kreeg een nieuw bestuur dankzij WhatsApp

Best practice door: Voorhoutse SVV

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Het bestuur van het Voorhoutse SVV had dringend vers bloed nodig. maar hoe vind je in korte tijd een groep jonge, enthousiaste leden die de kar willen trekken? "Afgelopen winter sprak ik met de huidige voorzitter, Henk Grondel. Ik vroeg hem hoe het met de club ging", blikt de 36-jarige Van der Hulst terug. "Hij zei: 'Als je het eerlijk wilt weten: een groot deel van het bestuur wil gaan stoppen en dan hebben we een groot probleem'." 

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Op dat moment besloot Van der Hulst de handschoen op te pakken. "Ik ben al zo’n 25 jaar lid van SVV en dit was het moment om iets terug te doen en wat te kunnen betekenen voor de club." Van der Hulst startte een Whatsapp-groep, waarmee je via de smartphone direct berichten kunt sturen binnen een groep geselecteerde contacten. "Dat is een medium waarmee je heel makkelijk kunt communiceren, veel sneller dan bijvoorbeeld e-mail. Ik had voor de groep mensen uitgenodigd die geschikt zouden zijn voor een bestuursfunctie en met wie ik zou willen samenwerken." De boodschap die Van der Hulst stuurde, luidde kortweg: 'Wie wil de club helpen en samen met mij in het bestuur van SVV?' "Meteen nadat ik het bericht had verstuurd, kwamen de eerste enthousiaste reacties binnen."

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Enthousiasme is één. Maar hoe krijg je leden vervolgens zover dat ze daadwerkelijk een bestuursfunctie op zich nemen? Daarvoor is het van belang om het digitaal contact snel om te zetten in persoonlijk contact. "De huidige voorzitter heeft ons uitgenodigd om bij hem thuis te komen eten en praten, samen met een aantal oud-bestuursleden. Daarbij gaven zo’n tien nieuwe mensen aan interesse te hebben in een functie in het bestuur of een commissie. Henk heeft die avond meteen een taakverdeling gemaakt, wie wat zou kunnen doen." 

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.