Verlichting

Het verlichten van tennisbanen is tegenwoordig niet meer weg te denken bij de inrichting van het tennispark. Alhoewel er nog steeds parken zijn zonder verlichting, zijn de meeste tennisaccommodaties inmiddels geheel of gedeeltelijk voorzien.

Naast de traditionele verlichting (veelal gasontladingslampen) is de laatste jaren ledverlichting enorm in opkomst. De verwachting is dat op termijn de traditionele verlichting op tennisparken geheel zal worden vervangen door ledverlichting.

Eén van de belangrijkste voordelen van ledverlichting is dat led aanzienlijk minder stroom verbruikt dan bijvoorbeeld gasontladingslampen. De aanschaf van ledverlichting wordt daarmee ook gezien als één van de mogelijke duurzaamheidsmaatregelen die een vereniging kan treffen. In het basisdocument ledverlichting tennisbanen dat door de KNLTB is opgesteld voor verenigingen, is veel achtergrondinformatie te vinden en zijn aandachtspunten opgenomen die handig kunnen zijn bij de aanschaf van ledverlichting.

Prestatie-eisen verlichting KNLTB

Om aan redelijke eisen ten aanzien van visuele waarneming te voldoen wordt de gemiddelde horizontale verlichtingssterkte (lux) voor tennis geadviseerd op minimaal 300 lux bedrijfswaarde. Voor officiële wedstrijden (competitie en toernooien) in KNLTB verband is dit een vereiste.

Prestatie-normen verlichting NSVV

Door de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) zijn aanbevelingen opgesteld in termen van horizontale verlichtingssterkte (lux), gelijkmatigheid, verblindingswaarde en kleurweergave (Ra). De vereiste minimale verlichtingssterkte voor tennisbanen (buiten/binnen) aan het einde van een onderhoudsperiode is in onderstaand overzicht weergegeven.

De NSVV adviseert bovengenoemde gelijkmatigheden alléén te handhaven op of binnen de speelveldbelijning, dus binnen lijnen voor dubbelspel en de baseline. De gelijkmatigheid over het totale speelveld kan dan minimaal 0,4 bedragen.

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.