Duurzaamheidsregeling

Vanaf 1 januari 2016 is de zogenoemde Ecotaks-regeling voor sportverenigingen overgegaan in de subsidieregeling energiebesparing en verduurzaming sportaccommodaties.

Het belangrijkste doel van de nieuwe regeling is het stimuleren van duurzaam energiebeleid bij sportverenigingen en –stichtingen om het energieverbruik en de uitstoot van CO2 in Nederland terug te dringen.

Verduurzaming

Op basis van de Ecotaks-regeling konden verenigingen en stichtingen jaarlijks een deel van de betaalde belasting over energiekosten terugvragen, wat kon oplopen tot vijftig procent. Die teruggave was een welkom extraatje, maar had wat de overheid betreft ook een ongewenst effect. De grootste energieverbruikers konden immers rekenen op de hoogste vergoeding. De huidige regering meent echter dat juist de sportverenigingen en -stichtingen die het meest investeren in een duurzaam energiebeleid en energiebesparende maatregelen beloond moeten worden voor hun inspanningen.

Daarom heeft het ministerie van VWS de ‘subsidieregeling energiebesparing en verduurzaming sportaccommodaties’ ontwikkeld. Hiermee kan een percentage van de investeringen in energiebesparing en verduurzaming door sportverenigingen en -stichtingen worden teruggevraagd in de vorm van subsidie. Daarvoor is een budget van € 6 miljoen per jaar beschikbaar, waarvan het grootste deel bestemd is voor de meest actieve verduurzamers. Bovendien zullen zij op termijn de financiële vruchten plukken van hun energiebesparende maatregelen door een verlaging van de energierekening.

Energiescan en advies

De KNLTB adviseert verenigingen altijd eerst een energiescan op de club te laten uitvoeren voordat iets op het gebied van duurzaamheid ondernomen wordt. De KNLTB werkt samen met Klimaatroute, die verenigingen en bedrijven van onafhankelijk advies voorziet op gebied van energiebesparing. Een energiescan zet op een rijtje op welke vlakken tennisverenigingen kosten kunnen besparen. De energiescan van Klimaatroute is onafhankelijk en geeft een specifiek overzicht van welke maatregelen de meeste energiebesparing oplevert. Zo kunnen verenigingen gerichte investeringen doen. De energiescan van Klimaatroute kost € 750,- (ex BTW). Verenigingen die daadwerkelijk investeren in duurzaamheid en dus gebruikmaken van de duurzaamheidsregeling, krijgen bovenop de subsidie een bedrag van € 500,- terug voor de uitvoering van de energiescan. Benieuwd naar hoe een energiescan eruitziet? Bekijk een voorbeeld van een energiescan.

Meer weten of benieuwd of jouw vereniging in aanmerking komt voor subsidie? Lees alles over de nieuwe regeling op www.sport.nl/MijnClub. Ook de Accountmanager van de KNLTB kan advies en meer informatie geven over de regeling.

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.