Zuidlaren neemt onderhoud over van gemeente, brengt banen in optimale conditie

ZTC Zuidlaren

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

ZTC Zuidlaren beschikt over negen tennisbanen, waarvan er zeven eigendom waren van gemeente Tynaarlo. Hiervoor betaalde de Groningse verenging jaarlijks een behoorlijke huursom, maar het onderhoud dat nodig was om de banen in goede conditie te houden was in de ogen van de club onvoldoende. De gemeente zat met de tennisbanen in de maag en wilde het complex privatiseren, maar bood de club niet de juiste middelen voor een gezonde toekomst. Terwijl ZTC Zuidlaren graag zelf voor het onderhoud wilde zorgen.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

“De kwaliteit van het onderhoud was een ‘zesje’, terwijl de club streeft naar een negen”, beschrijft voorzitter Gert-Jan Schuinder van ZTC Zuidlaren. “Maar de gemeente had er geen oren naar om het onderhoud van de banen te verbeteren, terwijl de club toch een flinke huur betaalde. Vooral de gravelbanen gaan op deze manier beduidend minder lang mee. Onze leden werden beperkt omdat de bespeelbaarheid van de banen niet optimaal was. Er moest iets gedaan worden, want het moment dat de gravelbanen groot onderhoud nodig hadden kwam dichterbij. En de club kan niet zomaar even de accommodatie kopen.”

Een samenwerking tussen gemeente en tennisvereniging lag voor de hand. Maar het duurde jaren voordat er een plan ontstond waar beide partijen zich in konden vinden. Uiteindelijk kwam er een constructie op tafel waarbij ZTC Zuidlaren de tennisbanen voor vier jaar in bruikleen nam en zelf voor het onderhoud moest zorgen. In ruil hiervoor hoefde de tennisvereniging geen huur te betalen en kreeg het budget van de gemeente om te besteden aan onderhoud. Voorzitter Schuinder: “Op deze manier was de gemeente af van de last om de banen te onderhouden, terwijl wij de verzorging van de banen nu zelf konden regelen. Wij weten wie de expert zijn op dat gebied. Een win-winsituatie dus.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

De gravelbanen verkeren weer in goede staat en leden kunnen er volop gebruik van maken. Wel zal de club een extra beroep moeten doen op de vrijwilligers. “Maar wij gaan de uitdaging niet uit de weg”, is Schuinder zelfverzekerd. “We zijn erg blij met deze oplossing. Door samen te werken bereik je veel. We hebben ook tegen de gemeente gezegd dat het negatief in de publiciteit zou komen als het de accommodatie op eigen houtje zou privatiseren. Daar los je niks mee op. Over een paar jaar zal het groot onderhoud van de banen plaatsvinden en ook hiervoor zullen wij samen met de gemeente een oplossing vinden. Bijvoorbeeld door het opzetten van een fonds waar de club, de gemeente, sponsors en andere instanties geld in kunnen leggen. Uit dit potje kunnen we dan later de kosten dekken.”