TV Smash boekt na zorgvuldig onderzoek spectaculair resultaat met keuze voor LED-verlichting

TV Smash

Tennisvereniging Smash uit Borne beschikt over negen buitenbanen die het hele jaar door bespeeld kunnen worden. In 2015 werden op drie banen de lichtmasten vervangen door LED-baanverlichting. En als de door Smash aangevraagde Subsidieregeling Energiebesparing en Verduurzaming Sportaccommodaties wordt toegekend, volgen in 2016 de overige zes banen. Daarmee versterkt Smash haar duurzame karakter.

De gerealiseerde besparing in het energieverbruik met LED-baanverlichting leidt tot een forse besparing op de energiekosten. Een eerste berekening laat zien dat de investering in de nieuwe verlichting die de club nu doet, in ruim zeven jaar wordt terugverdiend. En subsidiëring en enige financiële steun in de vorm van sponsoring schroeft deze termijn nog iets verder terug. Met een verwachte levensduur van de ledlampen van 50.000 branduren betekent dit dat de vereniging tot in lengte van jaren plezier heeft van deze investering.

Stroomverbruik


Verduurzaming op het gebied van verlichting lag voor de hand bij Smash. De lampen van de baanverlichting zijn immers veruit de grootste stroomverbruikers op de club. Voor de negen banen op het park zijn in totaal 24 armaturen nodig en die zijn goed voor 85% van de door Smash afgenomen jaarlijkse elektriciteit. Bovendien vragen deze ‘oude’ gasontladingslampen bij ontsteking een hoge piekbelasting, waardoor de vereniging bij de energieleverancier te boek staat als grootverbruiker, met het bijbehorende hoge vaste tarief. Door middel van urentellers is verder gemeten dat de totale baanverlichting 731 branduren per jaar aan is.

Zorgvuldig

Smash trok uiteindelijk de conclusie dat de aanschaf van LED-baanverlichting een goed idee was, maar maakte daarvoor een zeer zorgvuldige afweging. Met alleen de vaststelling van het jaarlijkse energieverbruik en de bijbehorende tarieven ben je er immers niet, zo wist de club. Er is ook zoiets als het verlichtingsplan, waarin rekening wordt gehouden met afstelling van de lampen en de daarvan afhankelijke spreiding van het licht. De negen banen zijn in te delen in drie zogenoemde ‘baanblokken’ die verlicht moeten worden, met dus drie banen per baanblok. Met name de dekking van de middelste baan verdient extra aandacht vanwege zijn positie ten opzichte van de lichtpunten en de spreiding vanaf de lichtbron.

Juist bij LED-verlichting is sprake van een relatief smalle, rechte lichtstraal. In dat geval staat of valt de spreiding van licht met de afstelling. Is dat allemaal in goede banen te leiden, zoals bij Smash lukte, dan is er nog één factor van betekenis waar rekening mee gehouden moet worden: de KNLTB hanteert een minimale hoeveelheid licht tijdens officiële wedstrijden van 300 Lux. Dit ook in het belang van de speelkwaliteit. Ook dat is een uitgangspunt om mee te nemen bij de keuze voor nieuwe verlichting.

Resultaat


Smash zette alle uitgangspunten en eisen op een rijtje en kwam met een uitgekiend lichtplan voor LED-baanverlichting ter verlichting van negen banen. Het resultaat was spectaculair. De keuze voor LED resulteerde in drie maal zoveel licht als met de conventionele verlichting (van gemiddeld 90 Lux/m2 naar gemiddeld 275 Lux/m2) en een totaal benodigd vermogen voor de verlichting van één veld van 5,760 kilowatt. In de oude situatie ging het om 18,4 kilowatt, een energiebesparing van maar liefst 70%.

Naast een grote energiebesparing is de nieuwe LED-verlichting ook gebruiksvriendelijker. Het volle vermogen is na inschakelen zonder vertraging beschikbaar, waardoor de effectieve speeltijd wordt verlengd. Verder is nog eens extra energiebesparing mogelijk doordat de verlichting terug te schakelen is van 100 naar 66%. In die situatie wordt het verbruik nog eens teruggeschroefd naar 3,84 kilowatt. De energiebesparing loopt dan op tot ongeveer 80%

Het voordeel van de overstap naar LED-verlichting kan overigens ook afhankelijk zijn van het merk en type armaturen. Ben je op zoek naar meer informatie hierover? Neem dan contact op met de Verenigingsadviseur.