Het gemechaniseerde onderhoud van gravelbanen bij de Losserse Tennisclub

Losserse Tennisclub

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

De Losserse Tennisclub beschikt over tien gravelbanen. Het onderhoud van deze banen deed de club, zoals nog meerdere verenigingen, grotendeels handmatig. Naast de fysieke inspanning kostte het onderhoud ook meer tijd en geld.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Met een beetje creativiteit kom je een eind. Groundsman Gerard Meijerink heeft samen met de parkcommissie een flinke kwaliteitsslag gemaakt in het onderhoud van de gravelbanen.

Voorzitter parkcommissie Van Heuvelen: “Gerard beschikt thuis over een mechanische werkplaats en is erg vindingrijk. Daarnaast heeft hij technisch inzicht en gouden handjes. Hij heeft zelf machines ontwikkeld (die inmiddels voor iedere club beschikbaar zijn, red.) die je achter de tekentafel niet kunt bedenken; daarvoor moet je er dagelijks mee werken. In totaal hebben we voor 6000 euro geïnvesteerd, maar het onderhoud gebeurt nu perfect. Niet alleen sneller en goedkoper, maar ook beter, zonder zware fysieke inspanning.”

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Van Heuvelen: “Het onderhoud van onze tien gravelbanen kost nu gemiddeld zes manuren per werkweek. In een overzicht van de KNLTB wordt gerekend met gemiddeld een uur per dag , voor twee gravelbanen. Dit is begrijpelijk omdat veel clubs het onderhoud nog handmatig uitvoeren. Als je uitgaat van gemiddeld veertig weken bespeling en een uurtarief van 35 euro en je zou dit werk vervolgens volledig uitbesteden dan kom je in ons geval voor tien banen op 35.000 euro per jaar. Bij ons ligt dat een stuk lager. Wij komen zoals gezegd op zes uur onderhoud per week, voor alle tien de banen. In veertig weken is dat 240 uur, wat de club bij een uurtarief van 35 euro in totaal slechts 8400 euro zou kosten. Doordat we flink besparen op de onderhoudskosten, kunnen we bijvoorbeeld ook de contributie laag houden. Voor 115 euro kunnen senioren bij ons het hele jaar door tennissen.”

Meijerink en Van Heuvelen hopen met dit verhaal alle verenigingen met gravelbanen aan het denken te zetten. Van Heuvelen. “Er valt zo veel te besparen op een park, daar moet je slim mee omgaan. Met een kleine investering kun je al snel veel tijd - en dus geld - besparen.”

Neem voor meer informatie over gemechaniseerd onderhoud contact op met de verenigingsadviseurs.