Tenniscoach: Blijf jezelf continu ontwikkelen als trainer

Best practice door: Tenniscoach Peter Starke

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Tenniscoach Peter Starke: “Als trainer verwachten we van onze leerlingen dat zij zichzelf constant blijven ontwikkelen. Ook als trainer moet je jezelf blijven ontwikkelen. Denk niet als je je A-, B- of C-licentie haalt: nu kan ik het wel. Want dan begint het pas! Zijn we daar als trainer wel bewust genoeg mee bezig?"

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Starke: "Trainers moeten zich continu bezighouden met verbeteren. In het bedrijfsleven is het heel normaal dat je mogelijkheden krijgt aangereikt om jezelf goed en breed te ontwikkelen. Binnen sommige bedrijven is het zelfs verplicht om ieder jaar een cursus te volgen. Binnen de tenniswereld is dit maar heel beperkt. Wat mij betreft zouden trainers meer gestimuleerd mogen worden om bijscholingen te volgen of zich op andere manieren verder te ontwikkelen."

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

"Hoe je je als trainer kunt ontwikkelen, is heel breed. Zo kun je bijscholingen en applicatiecursussen volgen bij de KNLTB. Of woon regelmatig de (regionale) trainersbijeenkomsten bij die de KNLTB in samenwerking met tennisscholen organiseert. Het onderling praten over tennis en het uitwisselen van visies, daar is veel behoefte aan. Ook in je eigen dagelijkse praktijk is het nuttig om veel te praten met collega-trainers. Hoe kijken zij tegen ontwikkelingen in het tennis aan? Hoe leren zij bepaalde technieken aan? Of ga samen naar een wedstrijd kijken; collega-trainers hebben daar vaak een andere kijk op, wat tot interessante discussies kan leiden. Door kennis en ervaringen te delen, maak je elkaar beter.", aldus Starke.