Bijscholing, teambuilding én PO punten bij tennisschool RG Sports

RG Sports

Aan het bijscholen van tennisleraren deed tennisschool RG Sports al. Maar sinds dit jaar koppelt de tennisschool, die actief is in Het Gooi,ook PO punten aan de workshops. Tennisleraren slaan met de sessies zo drie vliegen in één klap: zij ontwikkelen zich binnen hun vakgebied, halen banden aan met collega’s én ontvangen de punten voor het verlengen van de trainerslicentie.

Tennisscholen kunnen een aanvraag doen bij de KNLTB om PO punten te koppelen aan een workshop die zij aanbieden. De scholen stimuleren daarmee dat de aangesloten leraren een bijscholingscursus volgen in een vertrouwde omgeving.

Rob van Bunderen, manager van RG sports, ziet het aanbieden van PO bijeenkomsten door tennisscholen als een ideale combinatie. “We krijgen van leraren de reacties dat zij het fijn vinden dat zij met directe collega’s de workshop volgen. Ze voelen zich vrijer om vragen te stellen. Daarnaast worden de sessies over het algemeen dichterbij huis gegeven. Een ander voordeel is dat de workshops ervoor zorgen dat de trainers elkaar beter leren kennen. Omdat elke leraar vaak lesgeeft bij een vaste tennisvereniging zien zij elkaar weinig.”

Actuele thema’s

RG Sports organiseert tweemaal per jaar een cursus waar PO punten te verdienen zijn. Welke workshop er gegeven wordt hangt af van de behoefte van de leraren. “Wij vragen aan de leraren met welke issues zij te maken hebben op de tennisbaan”, vertelt Van Bunderen. “Ook doen wij inspiratie op over actuele onderwerpen via vakwebsites als Centrecourt.nl en magazines. De afgelopen keren behandelden we de thema’s conditie en mentale ontwikkeling. De komende sessie staat in het teken van de workshop Visie op Techniek.” Deze bijeenkomst wordt gegeven door een coach van de bovenbouwtennisschool. 

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan een PO cursus. Zo dient een workshop te bestaan uit zowel een theoretisch, als een praktijkonderdeel. “Wij proberen deze elementen altijd aan elkaar te koppelen”, benadrukt Van Bunderen. “Dat is ook wat de leraren willen. Zij willen de theorie die zij geleerd hebben direct uitvoeren op de baan. Het meest effectieve is om een bestaande PO workshop van de KNLTB te selecteren, inclusief een gastspreker uit het vak. Maar je kunt ook zelf creatief zijn met het bedenken van een eigen workshop.”

Aanraden

Zeventien leraren zijn aangesloten bij RG Sports. Alleen zij worden uitgenodigd voor de workshops. Een bewuste keuze, aldus Van Bunderen. “Het is een stukje service richting onze leraren. Daarnaast voorkom je dat de groep te groot wordt. Meestal komen er zo’n vijftien leraren af op de workshop. Met dat aantal kan een gastspreker over het algemeen prima overweg. Ik kan elke tennisschool aanraden om zelf PO workshops aan te bieden. Aan de gestelde voorwaarden ligt het niet, daar voldoet elke school wel aan.”

Bekijk het actuele PO cursusaanbod. Heb je zelf een goed idee voor een workshop? Vul dan dit formulier in.