Simpele aanpassing zorgt voor twee tennisbanen tijdens competitie bij Rhijnauwen

Veel competitiespelers ervaren het als een irritatiepuntje: de lange dagen tijdens een competitieronde. Vaak vanwege het overvolle schema en de beperkte beschikbaarheid van tennisbanen. Bij ULTV Rhijnauwen beschikken competitieteams vrijwel altijd over twee tennisbanen, waardoor competitiedagen aanzienlijk korter zijn. En dat met een simpele aanpassing.

Het is op zaterdag vaak een gezellige drukte op het sportpark in het Utrechtse Bunnik. Wat betreft de competitieteams werkt Rhijnauwen volgens Verenigingscompetitieleider Lambert Beekhuis met een ‘ochtend- en avondshift’. “Het kwam dan ook geregeld voor dat deze shifts door elkaar heen liepen. Dat leverde vaak onnodig lange wachttijd op. Sommige clubs zeggen dan: ‘dat is goed voor de baromzet’. Maar persoonlijk wilde ik toch iets doen om het tennisaspect aantrekkelijker te maken.”

Naadloos

Normaal startte de ochtendsessie bij Rhijnauwen om 10.00 uur, waarna zij om 13.30 werden afgelost door de middagploeg. Beekhuis besloot om de eerste wedstrijden met een half uur te vervroegen en de middagshift een half uur later te laten aanvangen. Met het vrijgekomen uur kan er altijd op twee banen tegelijk worden gespeeld, zo was het idee. Een schot in de roos volgens Beekhuis. “De twee shifts liepen naadloos in elkaar over. Het bespaart zoveel onnodige wachttijd. De middaggroep begint wel later, maar die tijd haal je vanzelf weer in. Competitietennissers hebben behoefte aan een kortere wedstrijddag. Met deze aanpassing voorzien wij hierin. En wie nog de kantine in wil kan dat natuurlijk altijd nog doen.”

De aangepaste tijden werden door de teams positief ontvangen. “Van de tennissers die ik gesproken heb vond niemand het erg dat we vroeger of in de middag iets later begonnen. Ik legde tijdens de captainmeeting de situatie uit en iedereen begreep het. Een aantal tennissers in de ochtendgroep gaf zelfs aan om 9.00 uur te willen beginnen, maar dat vonden we te ver gaan.”

Tien procent meer

Toeval of niet; het aantal competitietennissers tijdens de afgelopen KNLTB Najaarscompetitie steeg met tien procent ten opzichte van het jaar ervoor. “Het is moeilijk om aan te geven hoeveel de veranderde speeltijd hieraan heeft bijgedragen. We hebben nog niet zo lang geleden een nieuwe uitbater in het clubhuis. De sfeer is sindsdien flink verbeterd. Wel draagt de verandering positief bij aan het behoud van de huidige competitietennissers. Daarnaast maakt het mijn werk als competitieleider ook een stuk gemakkelijker.”