KNLTB Trainerscongres levert veel enthousiasme op bij 1.250 bezoekers

Vrijdag was het Topsportcentrum Rotterdam het decor voor alweer het derde KNLTB Trainerscongres. Op de plek waar ook de Nederlandse Loterij NK Tennis worden afgewerkt, kwamen maar liefst 1250 tennistrainers bijeen om zich door de KNLTB bij te laten praten over alle voor tennisleraren relevante ontwikkelingen.

Bovendien woonden de toegestroomde tennisleraren kennissessies bij over een aantal specifieke thema’s waar in kleinere groepen dieper op materie werd ingegaan. Het congres werd afgesloten met een voordracht van Toon Gerbrands, Algemeen Directeur van PSV. De informatieve dag kon wederom op voornamelijk enthousiaste reacties van de leraren zelf rekenen.

De dag werd geopend met een plenair deel waarin Erik Poel, Algemeen Directeur van de KNLTB, de leraren welkom heette en kort vanuit de tennisbond de ontwikkelingen van 2017 de revue liet passeren. Zo sprak hij over het feit dat de daling van het aantal tennisleden in Nederland afzwakt in vergelijking met voorgaande jaren, benoemde hij het belang en de koers van Tenniskids en bracht hij ook nadrukkelijk aan de orde dat mensen in toenemende mate willen sporten waar en wanneer ze dat zelf willen. De KNLTB moet met zijn aanbod mee in die ontwikkeling en denkt daarom na over manieren om de ongebonden tennisser in de toekomst beter te bedienen.

Panel

Vervolgens was het woord aan Kristie Boogert, die als gespreksleider in twee gedeeltes het Nederlandse tennis en het werk van de KNLTB besprak met een panel. Ze trapte af met een gesprek met Technisch Directeur Jacco Eltingh, Technisch Manager Alex Reijnders en Honzik Pavèl, Coördinator Tennisleraren bij de KNLTB. Reijnders benoemde direct het grote belang van een congres als dit, waar veel tennisleraren samenkomen en contact met elkaar hebben. “In bijna alle bedrijfstakken wordt veel over mensen gesproken, maar bij dit soort gelegenheden kunnen de mensen mét elkaar praten. En dan komt direct het uitwisselen van goede ideeën en ervaringen op gang en is er ook een grote bereidheid om elkaar te helpen.”

Honzik Pavèl keek terug op de eerste twee jaar van Permanente Ontwikkeling en de daarmee gepaard gaande opzet van een afzonderlijk congres voor de tennisleraren. “We zeiden tegen elkaar: laten we dan ook een congres opzetten. Maar de grootte ervan, dat hadden we nooit kunnen vermoeden, dat heeft onze verwachtingen volledig overtroffen.”

‘Professioneel!’

“Heel goed hoe dit wordt aangepakt, heel professioneel!”, constateert tennisleraar Robbin Doorschodt van tennisverenging Thor de Bataaf in Den Haag. “Ik had eigenlijk niet gedacht dat het zó professioneel zou zijn. En het is ook gewoon een grote meeting met alle tennisleraren. Dat is ook heel prettig.” Want bijpraten en ervaringen uitwisselen gaat dan eigenlijk als vanzelf. “Je komt makkelijk met elkaar in gesprek en praat ook snel over welke beschikbare cursussen leuk zijn. En met die informatie kun je ook weer mede bepalen welke cursussen je zelf wil gaan volgen.”

“Dit is mijn tweede Trainerscongres en ik vind het echt heel mooi. Er is een mooie opkomst, er zijn vandaag meer dan 1.200 tennisleraren en het wordt elk jaar meer. Dat wil wel zeggen dat het een succes is”, zegt Jack Engelaar, tennisleraar van BTO Tennis in Bennekom en Tennisschool Engelaar in Tiel. Hij realiseert zich hoe belangrijk het is voor tennisleraren om zich te blijven ontwikkelen, maar komt ook om collega’s te spreken. “Dat kan bij alle bijeenkomsten en hier zeker. Soms leer je zelfs meer van elkaar dan van sprekers. Ik ben altijd weer geïnteresseerd in hoe het bij anderen op de club toegaat.”

Zelf volgde Engelaar de workshop ActionType. Met de ActionType-benadering leert een coach het voorkeurshandelen van een speler te achterhalen en te begrijpen “Heel interessant.”

Annemarie Hoiting van Groene Hart Tennis en tennisleraar bij TV Vep in Woerden, was heel enthousiast over de workshop Motivatie. “Dit was wel heel leuk! Vooral omdat er heel veel voorbeelden werden gegeven die je direct in je eigen tennistraining kunt gebruiken. En Honzik Pavèl bracht het ook heel leuk. De psychologie achter het tennis op zich en achter mensen, dat is heel interessant. Een goede tip die voorbij kwam is bijvoorbeeld het idee om tennissers zichzelf een cijfer te laten geven, zodat ze zichzelf moeten beoordelen. Daar krijgen ze zelfkennis van.”

Gerbrands: ‘Heel indrukwekkend!

Tijdens het laatste plenaire deel sprak Toon Gerbrands, Algemeen Directeur van PSV, over het belang van ontwikkeling en de wil om een stap extra te doen. “Ik vind dit congres echt heel indrukwekkend! Vooral ook de grootte van het geheel. Ik was onlangs bij het Nationaal Coach Platform (NOC*NSF) en daar waren ze zeer tevreden met een opkomst van 600 à 700 man en het leek ze nog wel wat om een keer naar 1.000 mensen te gaan, maar hier zitten er 1.250, dat krijgen ze bij geen enkele andere bond voor elkaar.”

Als het aan Gerbrands ligt, is leren en uitbreiden van kennis in een vak als tennisleraar een ‘must’.  “De wereld in het algemeen en zeker de technologie, veranderen elke drie jaar volledig. Ben je niet meer nieuwsgierig, wil je jezelf niet meer ontwikkelen, dan moet je stoppen. En krijg je dan een kans zoals hier om naar een aantal goede sprekers te luisteren, een paar kennissessies te volgen en vakgenoten te spreken, dan moet je die aangrijpen.”